L’Ajuntament reclama a la Generalitat responsabilitat en el finançament de les escoles bressol municipals

El ple de l’Ajuntament corresponent al mes de gener ha aprovat aquest dilluns 26, entre altres temes, una moció en què els grups municipals reclamen al Departament d’Ensenyament de la Generalitat que es faci càrrec d’almenys un terç del finançament que es necessita pel manteniment de les places de llars d’infants municipals que tenim a Santa Coloma de Gramenet. El ple ha aprovat també una declaració institucional de suport a la llibertat d’expressió i de condemna a l’atemptat terrorista contra la publicació francesa Charlie Hebdo. D’altra banda, a la sessió s’ha donat compte del termini de pagament a proveïdors que estan aplicant l’Ajuntament i les empreses municipals, xifrat en 55 dies, molt per sota del que estableix la legislació contra la morositat de les entitats locals.

A la sessió ordinària del Ple, s’ha informat que el cost d’una plaça de llar d’infant municipal és d’aproximadament 5.400 euros per alumne i any , dels quals les famílies paguen un terç (1.568 euros/any) i la resta, 3.832 euros/any assumeix ara l’Ajuntament, amb l’esforç pressupostari que això representa., ja que a Santa Coloma de Gramenet hi ha 621 alumnes a les escoles bressol. Des de l’any 2012, senyala la moció aprovada avui, de manera unilateral el Departament d’Ensenyament ha anat rebaixant l’aportació econòmica que feia des de l’any 2001, aproximadament un terç del cost total, fins a eliminar-la. Actualment les famílies continuen pagant un terç, mentre que l’Ajuntament ha assumit tota la resta. La moció reclamant la responsabilitat de la Generalitat en el manteniment de les escoles bressols municipals ha estat presentada pels grups polítics del PSC, ICV-EUiA i CIU, i recolzada amb els vots del PP, PxC i GG, per la qual cosa ha estat aprovada per unanimitat. L’acord insta a la Generalitat a restituir la partida pressupostària destinada al manteniment de la xarxa pública de les llars d’infants municipals, i reclama informació al Govern autonòmic sobre els prop de 140 milions d’euros que tenia compromesos als darrers cursos i que no s’han fet efectius als ajuntaments.

Llei de morositat

Al ple s’ha donat compte de l’Informe de Tresoreria de l’Ajuntament i de les empreses municipals Grameimpuls i Gramepark sobre l’aplicació de la Llei 3/2004 de morositat en les operacions comercials que realitzen. Aquesta llei fixa en 60 dies el termini de pagament de factures als proveïdors. L’informe de Tresoreria indica que l’Ajuntament està pagant a una mitjana de 55 dies, 31 per la tramitació de la factura i 24 pel procediment de pagament.

Condemna al terrorisme

El Ple d’avui ha fet també una declaració institucional de suport a la llibertat d’expressió i de condemna a l’atemptat terrorista del passat 7 de gener contra el setmanari satíric Charlie Hebdo. La declaració mostra el condol a les víctimes i les seves famílies, alhora que condemna els brutals actes terroristes perpetrats a París.

Mocions aprovades:

  • Presentada pels GRUPS MUNICIPALS D’ICV-EUiA, GG, PSC i CiU sobre la recuperació de la documentació municipal dipositada als arxius de Salamanca. Amb el vot en contra de PxC i l'abstenció del PP.
  • Presentada pels GRUPS MUNICIPALS PSC i ICV-EUiA per reclamar la responsabilitat de la Generalitat en el manteniment del servei públic de les escoles bressol municipals. Amb el vot favorable de GG, PxC i PP.
  • Presentada pels GRUPS MUNICIPALS PSC, ICV-EUiA i CiU per una acció urgent, viable i eficaç amb garanties per tots els afectats de l’hepatitis C. Amb el vot favorable de GG, PxC i abstenció del PP.
  • Presentada pels GRUPS MUNICIPALS DEL PSC i CiU sol·licitant la reobertura de l'anomenat cas 4F. Amb els vots a favor de PxC, PP, l'abstenció d'ICV-EUiA i el vot en contra de GG. Contramoció a la presentada per GG que ha estat rebutjada, amb els vots en contra del PSC, CiU, PXC i PP, i el vot favorable d'ICV-EUiA.