L’Ajuntament realitza millores urgents a les escoles durant les vacances de l’alumnat

Es tracta d’una inversió de més de 280.000 euros en reparacions, que caldrà reclamar a la Generalitat. 19 persones dels plans d’ocupació han estat contractades per millorar els centres escolars.

Aprofitant les vacances d’estiu de la població escolar, l’Ajuntament porta a terme més de 40 intervencions de millora i rehabilitació en una vintena de centres educatius públics de la ciutat. Bona part d’aquestes actuacions són obres que no poden esperar perquè solucionen deficiències dels edificis. Se’n reforça la seguretat i s’actualitzen els elements que s’han anat deteriorant amb el pas del temps i l’ús. Tot i que no és competència de l’Administració local, l’Ajuntament destina enguany 280.813,56 euros per fer les obres de millora urgent i de manteniment que necessiten les escoles de Santa Coloma de Gramenet.?La  Generalitat de Catalunya és l’Administració responsable dels centres escolars públics, fet pel qual el consistori colomenc demanarà  que el Govern  se’n faci càrrec, de la despesa, i retorni al municipi els diners invertits. L’Ajuntament fa tots aquests treballs per evitar problemes,  a curt termini, a les comunitats educatives.

A Santa Coloma hi ha actualment vint-i-tres escoles públiques de primària, un centre d’educació especial, dues escoles d’adults i vuit llars d’infants. Algunes de les escoles en funcionament van començar a donar servei durant la dècada dels seixanta —aquest és el cas de les escoles Ferran de Sagarra i Pallaresa— i dels setanta —Torre Balldovina i Lluís Millet, entre d’altres—. Això vol dir que ja van entre 40 i 50 anys  d’ús permanent de les instal•lacions, amb el deteriorament per l’ús d’uns edificis que precisen continues reparacions per adaptar-los a les necessitats educatives actuals. En aquest sentit, són contínues les actuacions de manteniment i millora que s’hi fan al llarg de tot l’any. Les obres de l’estiu tenen més complexitat, i es deixen per a aquesta època de vacances  per minimitzar les molèsties a l’alumnat i al veïnat.

Enguany, la major part de les actuacions als centres escolars són millores estructurals, sobretot de les façanes, murs i sostres, ja sigui per reparar patologies o per reforçar els elements bàsics dels immobles. En aquest àmbit, s’han de destacar les intervencions fetes al juliol a les escoles Les Palmeres, Fray Luis de León i Ausiàs March i les que hi haurà en breu als col•legis Sagrada Família i Mercè Rodoreda, a l’Escola Bressol l’Esquirol i a l’edifici antic dels Serveis Educatius Municipals. La major part d’aquestes intervencions urgents serveixen per millorar la seguretat dels edificis i per adaptar-los a la normativa vigent. L’única actuació prevista per part de la Generalitat és la reparació de la coberta i els baixants de l’Escola Ferran de Sagarra (198.000 euros).

Aquest estiu hi haurà unes altres intervencions que serviran per solucionar filtracions i deficiències a les cobertes d’edificis com l’Escola d’Adults del Singuerlín i els col·legis Rosselló Porcel - Salvat Papasseit i Serra de Marina (sala de calderes). A l’agost també està prevista la substitució dels jocs infantils dels patis de les escoles Tanit, Ferran de Sagarra i Rosselló Porcel - Salvat Papasseit.

Treballadors dels plans d’ocupació


A més de l’equip de manteniment destinat a solucionar problemes puntuals dels centres escolars, l’Ajuntament, en l’àmbit d’un pla d’ocupació especial per a la millores de les escoles, ha contractat un total de 19 persones de diversos oficis que s’encarreguen de les reformes dels patis escolars, així com altres intervencions a l’exterior. Aquest equip de persones fa les reparacions de murs i tanques, el repintat de les línies de les pistes i la substitució de papereres, bancs i altres elements del mobiliari escolar. En aquest apartat, hi destaquen les millores que es portaran a terme als patis de les escoles Tanit, Beethoven, Fray Luis de León, Ausiàs March, Mercè Rodoreda, Torre Balldovina, Wagner i Ferran de Sagarra, la major part de les quals començaran a finals de juliol.