L’Ajuntament prioritza per al 2015 l’atenció social sense pujar les taxes i els impostos

El darrer Ple Municipal ha aprovat definitivament i sense modificacions respecte l’aprovació inicial del passat 24 de novembre el Pressupost General de l'Ajuntament per a l’any 2015, que es caracteritza, un any més, per prioritzar les polítiques de cohesió social, l’atenció i el suport a les famílies, la reactivació i la promoció econòmica local i el manteniment de l’espai públic.

En xifres, el Pressupost General de l’Ajuntament i les empreses i organismes municipals (Municipal d’Esports, Patronat Municipal de la Música, Gramepark. i Grameimpuls) per a l’exercici 2015 puja a 97.884.936 euros.  També s'ha aprovat el Pla Pressupostari consolidat a mig termini  per al període 2016-2018 i el pla d’inversions i el seu finançament per a l’exercici 2015.

Ordenances i Preus públics congelats
En el mateix sentit, han estat aprovades de manera definitiva les Ordenances Fiscals i els Preus públics que entraran en vigor el proper dia 1 de gener. Sense canvis significatius respecte l’aprovació inicial que va tenir lloc el passat 28 d’octubre, recordem que la majoria dels impostos municipals es congelaran durant el 2015 per tal de no apujar la pressió fiscal a la ciutadania, i hi haurà casos –com el dels mercats de venda no sedentària o el de les llicències de nous negocis- en que s’aplica una disminució en els preus. És el mateix cas de l’IBI, que l’Ajuntament redueix el 2015 un 8% el tipus, que passa del 0,67% al 0,63%.

Aprovació inicial del Reglament de Participació Ciutadana i Govern Obert
El Govern municipal (PSC, ICV-EUiA i CiU) es va comprometre, en el Pla d’Acció Municipal (PAM) d’aquest mandat 2011-2015, a mantenir i impulsar els canals i eines de participació ciutadana, a promoure un ampli procés de reflexió interna i de debat ciutadà que, a més de dissenyar el marc conceptual, permetés recollir un conjunt de valuoses aportacions fetes per més de 1.000 persones participants que han servit com a base per redactar un nou Reglament de Participació Ciutadana i Govern Obert, que s’ha aprovat inicialment a la sessió plenària d'avui.

El 29 de març de 1990 s’aprovà el primer Reglament Municipal de Participació ciutadana de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. Dotze anys desprès, el 25 de juny de 2002 s’aprovà un Reglament nou. L’experiència acumulada aquests 12 anys respecte les eines i instruments posats a disposició de la ciutadania, aconsellaven la seva modificació per convertir-lo en un marc eficaç i eficient i aconseguir la finalitat perseguida per un reglament d’aquestes característiques, que és el compromís del govern municipal i de tots els regidors i regidores de la Corporació de complir amb l’exigència ciutadana de major implicació en els afers públics i el mandat constitucional i estatutari de facilitar aquesta participació.

El Ple Municipal ha aprovat també sotmetre a informació pública el nou Reglament per un període de quaranta dies hàbils per tal que es puguin presentar reclamacions, al·legacions i suggeriments.

Modificació del PGM al Recinte Torribera i el seu entorn
A la sessió plenària s’ha aprovat la modificació del PGM (Pla General Metropolità) en un espai pertanyent al Recinte Torribera i el seu entorn. Aquesta modificació es fa per adequar el projecte urbanístic al projecte “Santa Coloma, ciutat universitària”, que contempla millores als equipaments i accessos al campus universitari de Torribera des del barri de Singuerlín.

Modificació del PGM per a la millora d'espais lliures: “La pinta verda”
Aquest punt del ple està vinculat al projecte de planejament urbanístic per a la ciutat “La pinta verda” (2015-2025), que contempla la modificació del planejament en 41 punts de la ciutat, tots ells en sòl urbà, amb l’objectiu bàsic de revisar els espais lliures, potenciant els que ajudin a estructurar els teixits urbans i eliminant aquells que es considerin inadequats, a més del manteniment i millora de la ràtio de zona verda per habitant.

Aquesta modificació inicial del Pla General Metropolità (PGM) contempla, entre altres temes, desafectar 85 finques en zones que ara no es consideren estratègiques, i reconèixer, alhora, 27.000 metres quadrats d’espais verds reals o prevists que ja són una realitat i que el planejament urbanístic no té ara en compte. La proposta inclou reordenar zones per tal de delimitar, quan es consideri factible,  polígons d’actuació amb cessions obligatòries, que facilitin la gestió privada. A nivell econòmic aquest canvi en el planejament suposarà un estalvi d’uns 50 milions d’euros en expropiacions que ja no són estratègiques.


Moció aprovada
Presentada per ICV-EUiA, GG i PSC, i amb el vot favorable de CiU, de rebuig al projecte de Llei  de Seguretat Ciutadana  aprovat pel Congrés dels Diputats el passat 11 de desembre.