L’Ajuntament i el Col·legi d’Advocats creen un punt d’assessorament jurídic per als colomencs afectats per les preferents

És el primer que es posa en marxa a tot Catalunya i ofereix servei a l’Oficina Municipal d’Atenció al Consumidor (OMIC), ubicada a l'edifici del consistori, a la plaça de la Vila.

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i el Col·legi d’Advocats de Barcelona (IACB) han acordat crear a la nostra ciutat un Punt d’Orientació Jurídica específic sobre qüestions derivades de la compra d’accions preferents. L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i el degà de l’ICAB, Pedro L. Yúfera Sales, han signat aquest matí el conveni per posar en marxa aquest nou servei a la ciutadania.

A través del Servei d’Orientació Jurídica sobre preferents, ofert per advocats del Col·legi d’Advocats es proporcionarà, gratuïtament, un primer consell orientador sobre aspectes jurídics que puguin derivar-se de l’adquisició d’accions preferents. També s’informarà de la viabilitat de resolució de la qüestió plantejada pel ciutadans, ja sigui acudint als tribunals o bé la possibilitat de recórrer als serveis d’arbitratge, de mediació o a altres sistemes alternatius de resolució de conflictes.

El Punt d’orientació jurídica a Santa Coloma ha començat a funcionar aquest dilluns 17 i és el primer que es posa en marxa a tot Catalunya. Està ubicat a l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) de l’Ajuntament (plaça de la Vila s/n). L’horari d’atenció al públic serà els dilluns i els dimecres, de 15 a 18:00 hs, i els dimarts de 10 a 14:00 hs,  del 17 de juny al 27 de setembre amb possibilitat de donar continuïtat a la ciutat.

Sis de cada deu consultes a l'OMIC van ser sobre preferents al 2012

L’alcaldessa Núria Parlon ha destacat durant la signatura que “hem d’estar del costat d’aquests ciutadans i ciutadanes que es veuen en una situació del tot injusta, en un moment en el que necessiten orientació i assessorament que, ara, amb aquest conveni, tindran a l’abast de manera ràpida, professional i clara,  sense que això els sigui un perjudici afegit a les seves economies familiars o personals i amb el total suport de l’Ajuntament de Santa Coloma”.

En aquest sentit, l’alcaldessa ha informat que en el 2012 l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor de Santa Coloma va atendre 576 consultes de colomencs i colomenques relacionades amb el sector bancari, de les quals el 63% feien referència a participacions preferents i deute subordinat d’entitats financeres.

S’estima que actualment a la ciutat pot haver entre 2.500 i 3.000 persones afectades per les preferents. Per atendre-les, una altra de les accions de l’Ajuntament de Santa Coloma serà crear un registre de persones afectades per tenir quantificat el número exacte i els casos dels ciutadans i ciutadanes que estan patint aquesta situació, així com les entitats bancàries implicades.

Resposta jurídica  a un nou problema social

Atès que l’ICAB és l’únic organisme competent per la tramitació de les sol·licituds del benefici de la  justícia gratuïta que es puguin derivar arran d’aquest primer consell orientador, s’informarà sobre les condicions i requisits per poder-la obtenir i  s’iniciarà, si s’escau, la sol·licitud de la mateixa.

El degà del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Pedro L. Yúfera, ha destacat que “l’acord per a la creació del servei d’orientació jurídica és fruit de la necessitat  d’informació i assessorament jurídic que hem detectat per part de la ciutadania davant del problema generat entorn a les participacions preferents” i ha afegit: “són conscients que l’advocacia ha de prestar, tal com ja ha fet altres vegades, la seva col·laboració per tal d’intentar donar resposta jurídica al aquest nou problema social”.

Per exemple, l’ICAB ha col·laborat fins ara en l’establiment de serveis d’orientació jurídica específics davant de fenòmens com: els problemes derivats dels desnonaments i les execucions hipotecaries, els esfondraments del Carmel, la fallida d’acadèmies d’idiomes, etc.