L’Ajuntament exigeix mesures extraordinàries per recuperar la biodiversitat del riu Besòs després dels vessaments per l’incendi d’ahir a Montornès

Es reclama una reunió urgent amb la Generalitat i una altra d’alcaldes i alcaldesses.

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet exigeix que, amb urgència, es faci una reunió dels alcaldes i les alcaldesses de les poblacions afectades amb les administracions competents per tal d’avaluar les conseqüències dels vessaments al riu a causa de l’incendi que va tenir lloc ahir al matí a una nau de reciclatge de residus industrials i dissolvents a la localitat de Montornès, que ha afectat greument la biodiversitat del riu Besòs, i prendre les mesures necessàries per actuar amb la major brevetat possible i aconseguir la seva recuperació. I demana especialment a la Generalitat que dugui a terme les actuacions que siguin necessàries per restablir en breu la normalitat al riu Besòs.

L’incendi que va tenir lloc ahir al matí a una nau de reciclatge de residus industrials i dissolvents a la localitat de Montornès ha afectat greument la biodiversitat del riu Besòs, tal i com hem pogut constatar a les diverses informacions que s’han difós als mitjans. Lamentem profundament aquesta situació, ja que la regeneració del riu Besòs ha estat una prioritat en la política mediambiental per la que ha treballat intensament l’Ajuntament d’aquesta ciutat durant els darrers trenta anys. El Besòs i el seu entorn fluvial són espais emblemàtics i molt estimats per a la població de Santa Coloma de Gramenet. 

Recuperar de nou els sistemes naturals que s’havien aconseguit d’un riu que estava totalment contaminat ha de tornar a ser un objectiu preferent per a totes les administracions implicades.

Estic profundament abatuda per les imatges de peixos morts al riu ha dit l’alcaldessa Núria Parlon-. Amb tot el que hem treballat durant molts anys per tornar la vida al Besòs i per la seva qualitat de l’aigua, veure això és molt trist. Tot just fa una setmana estava a la cimera del Clima a Madrid explicant, amb orgull, la feina feta per tornar la biodiversitat al nostre riu perquè es considera un exemple a exportar a altres ciutats. En tres dècades havíem aconseguit que tornessin les espècies autòctones i protegides com  les anguiles. Ara, després d’aquesta catàstrofe, hem d’actuar ràpid per recuperar tots els esforços fets. I cal exigir responsabilitats pel que ha passat”.  

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet lamenta també que un dia després de l’incendi esmentat, en el que, reiterem, sortosament ningú ha pres mal, cap responsable de l’administració competent en matèria de medi ambient dels nostres rius s’hagi posat en contacte amb la nostra institució, per fer front comú a aquesta terrible catàstrofe mediambiental.