L’Ajuntament engega la campanya per la bona tinença animal ‘Tu també els estimes?’

El benestar dels animals, i unes condicions de vida dignes i adequades, són l’objectiu. Santa Coloma va ser una de les primeres ciutats grans que va tenir una ordenança al respecte.

A Santa Coloma hi ha més de 5.000 gossos censats, 530 gats i 8 fures. L’Ajuntament ha posat en marxa la campanya «Tu també els estimes?» amb l’objectiu de sensibilitzar a la població amb animals de companyia perquè compleixin tots els preceptes pel bon tracte i per la preservació dels drets dels animals. Es distribuiran cartells de publicitat exterior per tota la ciutat i també a les clíniques veterinàries i establiments destinats als animals.

Aquesta iniciativa sorgeix del treball amb entitats animalistes de la ciutat i del procés participatiu del Pla d’Acció Municipal 2020-2023, complint així amb un dels compromisos de l’equip de govern per la cura i els drets dels animals.

Ciutat defensora dels drets dels animals

Santa Coloma va ser una de les primeres ciutats grans que va tenir una ordenança completa sobre tinença animal (2010), i que prioritza el benestar dels animals, més enllà de normatives i tràmits burocràtics. En aquest sentit, és de les poques poblacions en les quals són gratuïts els tràmits per censar els animals i per obtenir la llicència de gossos de races GPP (Gossos potencialment perillosos). També va ser de les primeres ciutats d’Espanya que es va adherir al Pacte Teguise, per a demanar majors penes en el codi penal contra el maltractament animal.

L’ordenança municipal té un objectiu clar: fer que es respecti el benestar dels animals i que tinguin unes condicions de vida dignes i adequades, amb el dret a l’alimentació i a la salut. L’Organización Colegial Veterinaria (OCV) recomana quatre tractaments que qualsevol animal domèstic ha de tenir: identificació (el microxip i cens), una revisió sanitària, les vacunes necessàries i una desparasitació anual. Recordem que abandonar gossos o gats al carrer està castigat amb multa.

L’Ajuntament promou i defensa que sigui així, i en cada intervenció que cal fer amb mascotes (convivència i mediació, actes de la policia local, avisos de ciutadans, queixes i suggeriments...) s’actua de manera coordinada per tal que estiguin en bones condicions i tinguin les atencions adequades. Se segueixen les recomanacions de l’OMS i de la UE, apostant pel concepte “Una salut”, que vol dir que totes les espècies formem part de la comunitat i que la salut dels animals repercuteix en la salut humana i del nostre entorn.

Espais habilitats

Santa Coloma disposa d’un espai habilitat al dipòsit municipal per poder tenir els animals recollits o perduts fins que són traslladats al Centre Comarcal d’Acollida d’Animals de Companyia (CCAAC), on són esterilitzats, identificats i curats fins que troben una família que els adopti.

D’altra banda, en els darrers anys l’Ajuntament ha creat una xarxa d’espais per a gossos amb més de 2.300 metres quadrats repartits en vuit zones de la ciutat, destinats al lleure, el benestar i la socialització dels animals. Aquests espais, que han substituït els antics pipi-cans, estan habilitats amb elements per a l’entreteniment i salut dels animals, i es desinfecten i analitzen de forma periòdica, per garantir que siguin segurs i per facilitar la bona convivència.

COM PUC CENSAR EL MEU GOS O EL MEU GAT

  • Si tenim mascota, però encara no l’hem censat, només cal aportar la cartilla sanitària i el document de col·locació del microxip a l’OIAC sol·licitant cita prèvia.
  • I des de principis de 2021, quan li posem el microxip a la nostra mascota, ja queda registrada al cens municipal de manera automàtica. (Amb un sol pas ja es compleix la normativa i es protegeix l’animal).

COM ELS PUC VACUNAR

  • No és obligatori, però és molt recomanable vacunar-los de les malalties més freqüents: brom, hepatitis, parvovirosi, leucopènia, leptospirosi... (una única vacuna múltiple i una revacunació anual)
  • Actualment a Catalunya la vacunació antiràbica és recomanable però no obligatòria.
  • Les clíniques i consultoris de la ciutat us informaran i assessoraran sobre quines vacunes i tractaments li calen.

COM PUC ADOPTAR

  • A Santa Coloma hi ha dues entitats protectores que promouen l’adopció: Veu Animal i Reserva Fénix.
  • Al Centre Comarcal d'Acollida d'Animals de Companya (CCAAC), que acull i manté els animals perduts i abandonats.
  • Més informació a: 93 115 0873 / atencioanimals.barcelones.cat