L'Ajuntament de Santa Coloma rep un reconeixement per ser una de les ciutats amb més inversió social de l’Estat

Aquest vespre també han rebut la distinció, que atorga l’Asociación Estatal de Directores y Gerentes de Servicios Sociales, els ajuntaments d’Esparreguera, Mollet del Vallès i Sant Adrià del Besòs

D’esquerra a dreta, la regidora María Vallejo, els alcaldes Josep Monràs i Joan Callau, l’alcaldessa Núria Parlon, i el responsable d’Estudis i Publicacions de l’Associació Estatal de Directores i Gerents de Serveis Socials, Gustavo García.

Aquesta tarda, al Centre d’Art Contemporani Can Sisteré, ha tingut lloc l’acte de reconeixement de Municipi Excel·lent en Inversió en Serveis Socials 2018 que ha atorgat, als ajuntaments d’Esparreguera, Mollet, Sant Adrià del Besòs i Santa Coloma de Gramenet, l’Associació Estatal de Directores i Gerents de Serveis Socials. L’alcaldessa, Núria Parlon, ha rebut la distinció i en la seva intervenció ha destacat l’esforç i el treball que realitzen els ajuntaments, el tercer sector  i especialment les persones tècniques i treballadores dels municipis de l’àmbit social, sobre les quals ha dit que “moltes vegades han de fer un treball afegit amb els propis companys d’altres departaments municipals per conscienciar-los sobre el component integral i la dimensió social que tenen els problemes socials, que no són només una competència de l’àmbit dels serveis socials”.

 A l’acte han estat presents, i han rebut també la distinció de ciutats amb més inversió social, els alcaldes de Mollet del Vallès, Josep Monràs, i Sant Adrià del Besòs, Joan Callau, i la regidora de Serveis Socials d’Esparreguera, María Vallejo. El cinquè municipi amb excel·lència en inversió social a Catalunya durant el 2018 va ser Sabadell.

 Durant l’acte, també s’ha dut a terme la conferència Serveis Socials, el valor de la proximitat, a càrrec de Gustavo García, responsable d’Estudis i Publicacions de l’Associació Estatal de Directores i Gerents de Serveis Socials.

 Santa Coloma de Gramenet és un dels 28 municipis de l’Estat amb més de 20.000 habitants que destina una major inversió a cohesió i polítiques públiques socials. L’Ajuntament ha estat qualificat com a “excel·lent”, per quart any consecutiu, a l’informe de l’Associació Estatal de Directores i Gerents de Serveis Socials, elaborat a partir de les dades del Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques del 2018.

Les xifres en inversió social

Segons l’informe presentat, Santa Coloma va destinar un 12,2% del seu pressupost a inversió social durant el 2018, uns 113,07 € per habitant, i va ser la segona població catalana dins del rànquing de l’excel·lència, després d’Esparraguera (196,12 €). També hi figuren Mollet del Vallès (113 €), Sant Adrià del Besòs (104,70 €) i Sabadell (100,99 €).

 Una altra dada molt positiva és que, d’entre les ciutats espanyoles que han aconseguit l’excel·lència, Santa Coloma és una de les que ha registrat un major increment percentual de la despesa social del 2018 al 2019, del 19,6%, una xifra només superada per Madrid.

 És el quart any que l’Associació Estatal de Directores i Gerents de Serveis Socials analitza els pressupostos que han dedicat els ajuntaments a Serveis Socials i Promoció Social. En el seu informe examina determinats criteris d’inversió social, i qualifica als ajuntaments en tres categories: excel·lents (28), precaris (34) i pobres (38). Només el 7,3% dels ajuntaments analitzats (385) compleixen els criteris d’excel·lència.