L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i TMB firmen un conveni per millorar la prevenció i la seguretat al metro

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) han subscrit un conveni per reforçar la coordinació i col·laboració de totes dues institucions en la millora permanent de la seguretat a la xarxa de metro a la ciutat.

El conveni l’han firmat l’alcalde, Bartomeu Muñoz, i el videpresident executiu de TMB, Dídac Pestaña, al saló de plens de la casa consistorial, el dimarts 28 d'abril.

El  principal objectiu d’aquest acord és beneficiar els usuaris del metro millorant la capacitat de resposta dels serveis de seguretat i socors davant situacions d’emergència que es puguin produir a la xarxa, dins del marc del pla bàsic d’emergències municipal. Amb aquesta finalitat, TMB i l’Ajuntament s’intercanviaran dades, establiran programes de prevenció i formació, i estrenyeran la coordinació ja existent entre els seus equips de seguretat i protecció civil.

25 anys de metro a Santa Coloma

El metro va arribar a Santa Coloma de Gramenet ara fa 25 anys i disposa actualment de dues estacions de la línia 1, Santa Coloma i Fondo, que són origen d’uns 36.000 viatges cada dia feiner. A més, pròximament es posarà en servei el primer tram de la línia 9, de conducció automàtica, que tindrà sis estacions al terme colomenc, una de les quals, la de Fondo, serà de connexió amb la línia 1. Per això es planteja la necessitat d’implantar un model global de seguretat en què s’integrin els efectius de Metro, els dependents de la Generalitat –Mossos d’Esquadra, Bombers, 061– i els d’àmbit municipal, com la Policia Local.

Mitjançant el conveni, TMB es compromet a impartir formació als efectius de seguretat i protecció civil de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet per facilitar-los el coneixement sobre les característiques de la infraestructura i el servei de metro i a integrar el seu pla d’autoprotecció en el pla d’emergència municipal. Per la seva banda, l’Ajuntament participarà en la coordinació dels operatius de seguretat que determini la Junta Local de Seguretat i donarà facilitats per a l’actuació dels equips de seguretat i emergències a la xarxa de metro. Puntualment, es preveu que agents de la Policia Local tinguin presència en andanes, vestíbuls i trens de metro.

Per millorar la prevenció i la capacitat d’actuació, els efectius de TMB i municipals duran a terme activitats i exercicis conjunts, com ara simulacres d’intervenció. L’acord d’avui forma part de la línia de treball que s’ha marcat TMB per reforçar la cooperació amb els municipis de la seva àrea d’actuació. Fins ara s’han establert acords similars en matèria de seguretat i protecció civil amb els ajuntaments de Barcelona i Badalona.