L’Ajuntament construirà una nova comissaria per a la Policia Local

L’emplaçament serà al costat de la plaça de les Cultures, entre l’avinguda de la Generalitat i el passeig de la Salzareda, al barri del Raval.

L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha presentat aquest dimarts 11 el projecte de construcció d’una nova comissaria per a la Policia Local de la ciutat, així com d’un nou espai per al Servei de Grua i el Dipòsit de Vehicles. L’emplaçament serà al costat de la plaça de les Cultures, entre l’avinguda de la Generalitat i el passeig de la Salzareda, al barri del Raval. L’alcaldessa ha destacat que la ubicació de la nova seu de la Policia Local continuarà sent el barri del Raval, però amb un nou espai clarament millorat i modernitzat, en relació a les actuals instal•lacions: “Volem fer una aposta clara per la zona sud de la ciutat, ubicant-hi aquest equipament de referència, en un punt equidistant a la comissaria local de Mossos d’Esquadra, situada al barri de La Guinardera. Aquesta és una forma de demostrar que volem millorar les condiciones de treball de la Policia Local, que és una de les nostres prioritats, i també volem que entre la ciutadania augmenti la sensació de seguretat”.

La nova instal•lació formarà part de l’anomenat sector del Front Fluvial, és a dir que serà part de la nova façana fluvial del Besòs que ofereix la ciutat de Santa Coloma. Les dimensions i la ubicació del solar permetran, per una banda, construir un nou edifici de quatres plantes per a la Policia Local, amb accés per l’avinguda de la Generalitat i, per l’altra, traslladar el servei de Dipòsit de vehicles (actualment dins de l’espai de l’antiga Ciba) a altres dues plantes soterrades amb accés des del passeig de la Salzareda. En total, serà una edificació de 6 plantes i 9.800 m2.

Les noves dependències policials estaran millor comunicades que les actuals, ja que l’avinguda de la Generalitat és un dels carrers principals de Santa Coloma, amb accés fàcil a rondes, a l’Hospital i a altres vies importants de la ciutat.

A efectes de coordinació, també es pot considerar una molt bona ubicació, ja que estarà a l’altra punta de la ciutat en relació a la comissaria local dels Mossos d’Esquadra, ubicada al barri de La Guinardera, a la zona de muntanya. Això suposarà una millora per a la ciutadania, que podrà anar a posar una denúncia o fer gestions diverses relacionades amb la seguretat indistintament a qualsevol de les dues comissaries repartides pel territori, en funció de la que li quedi més propera.

Nova comissaria

La nova comissaria permetrà una ampliació general de l’espai, i facilitarà treballar en la possible ampliació de la plantilla d’agents i personal de servei de la Policia Local. També significarà una millora de l’espai d’atenció a la ciutadania en les dependències pròpies i una millora en l’atenció que es presta a les persones detingudes, amb àrees de custòdia diferenciades per a dones i menors d’edat. D’altra banda, permetrà una ampliació del dipòsit de decomisos i el dipòsit judicial, de la zona d’arxius, i dels vestuaris. També es disposarà d’una nova zona per a animals abandonats a la via pública, que millorarà les seves condicions fins que siguin traslladats al centre de recurs comarcal.

D’altra banda, s’ampliarà el nombre actual de places d’aparcament per als vehicles policials. Al nou edifici hi haurà 43 places d’aparcament per a cotxes i 24 per a motos.

Nou Dipòsit de Grues

Pel que fa al servei de Dipòsit de Grues, la ciutadania també podrà apreciar una millora en els tràmits, ja que el pagament per la retirada de vehicles per infracció i recollir el vehicle que s’ha emportat la grua es podrà fer en el mateix espai. D’altra banda, la nova ubicació permetrà a les grues accedir-hi amb facilitat, ja que és una zona fàcil per poder maniobrar.

El nou Dipòsit disposarà d’unes 190 places, mentre que l’actual Dipòsit, ubicat a la Ciba, és a cel obert i disposa d’unes 110 places.

Inversió i calendari

La inversió prevista per a la realització de l’obra (infraestructura i instal•lacions), serà de 7.500.000 €. Aquest pressupost també inclourà la finalització de la urbanització de la plaça de les Cultures.

L’Ajuntament iniciarà en breu tot els procés per fer realitat la nova comissaria, amb l’objectiu que l’inici de l’obra sigui cap a l’octubre del 2020.