L’Ajuntament acorda potenciar la conversió en museu de la masia de Can Butinyà

El Ple del consistori va acordar el passat dilluns 26 de març donar suport a la signatura d’un conveni entre l’alcalde de Santa Coloma, Bartomeu Muñoz, en representació de la nostra ciutat, i la propietària de la casa pairal de Can Butinyà, Elisa Reverter, per tal d’impulsar la conversió d’aquest mas en un nou centre cultural, que es coneixerà amb el nom de Can Butinyà-Casa Museu Elisa Reverter.

Can Butinyà es troba dins el terme municipal de Badalona però és molt a prop de Santa Coloma de Gramenet (el camí d’entrada a la finca és dins d’aquest terme) i la relació històrica, sempre col·laboradora, fluïda i quotidiana, que els propietaris de la finca han tingut amb l’Ajuntament i algunes entitats de la ciutat, han estat determinants perquè el Ple acordés col·laborar en la transformació de la casa pairal en un nou espai d’ús cultural.

Enguany Santa Coloma celebra el seu pubillatge sardanístic, cal recordar que precisament Can Butinyà ha estat molt temps espai acollidor de l’Aplec de la Sardana.

La casa pairal de Can Butinyà és la més antiga de Badalona. Una llegenda diu que el navegant Cristòfor Colon va dormir en una de les seves cambres, quan els Reis Catòlics s’allotjaven al proper monestir de Sant Jeroni. El mas actual es va edificar sobre l’antic al segle XVIII i la propietària actual hi ha realitzat una rehabilitació important. Avui Can Butinyà és un mas d’estil noble, on s’hi conserven gran quantitat de troballes d’èpoques variades, des de ceràmiques i estris de feinejar fins a documents, lligats i llibres d’història de gran valor.

El divendres 29 de març, a la masia, es fa l’acte de signatura de l’acord entre el nostre Ajuntament i la propietària. Un acord que oficialitzarà l’objectiu comú de convertir Can Butinyà en un centre d’atracció cultural en què el coneixement de la nostra història, el nostre passat i els nostres orígens, s’ofereixi als ciutadans de manera natural i organitzada.