La XX Diada de l’Ensenyament esdevé un acte de reafirmació de l’escola pública

Diumenge al matí, la plaça de la Vila acollirà 54 estands d’escoles, instituts i entitats. ‘La Santa Coloma d’ahir i d’avui’ és el lema d’una Diada que reivindica els canvis produïts a la ciutat

La Diada de l’Ensenyament, un acte d’afirmació i reivindicació de l’educació pública a la nostra ciutat, arribarà a la vintena edició aquest diumenge 8 de maig. La plaça de la Vila acollirà un total de 54 estands, que són una mostra prou representativa del sector (escoles bressol, escoles d’educació infantil i primària, instituts de secundària, centres que imparteixen altres ensenyaments i diverses entitats). Professionals, pares, mares, alumnes, institucions i entitats protagonitzaran una jornada, el lema de la qual és «La Santa Coloma d’ahir i d’avui».
Els canvis que s’han produït a Santa Coloma de Gramenet durant la darrera època són el punt de referència de la Diada de l’Ensenyament Públic, que intentarà avaluar l’evolució històrica, urbanística i social de la ciutat. Els organitzadors —el Casal del Mestre— han suggerit a escoles i instituts que parteixin del relat dels avis i les àvies per  fer una mostra col•lectiva i col•laboradora, a més del treball que cada centre hi pugui aportar. La idea és triar un lloc o un fet històric significatiu i analitzar els canvis que s’hi hagin produït.

Les activitats de la Diada
Durant tot el matí de diumenge la plaça de la Vila serà l’escenari de la fira d’estands dels centres educatius i de les entitats i d’activitats com ara tallers, exposicions, etc. L’alumnat de 4t de primària de les escoles Wagner i Beethoven ballaran sardanes (11.30), i la xaranga de l’Excèntrica i els Gegants de Santa Coloma faran una actuació molt especial (12.00) al bell mig de la ciutat.
 Al Teatre Sagarra, de 9.00 a 13.00 h, hi haurà  la mostra  de les activitats extraescolars d’aquestes associacions de mares i pares colomenques (AMPA): Tanit, Torre Balldovina, Banús, Santa Coloma, Sagrada Família, Pallaresa, Fray Luis de León, Les Palmeres, Salvatella i Numància.
Finalment, els alumnes de l’Escola  Musicaula actuaran a les 10.30 h a l’Auditori, i dues hores després s’hi presentarà la 4a edició del projecte «Santa Coloma sona», que treballa la cohesió social a través de la música.
La Diada ofereix un marc participatiu perquè la  comunitat educativa en general pugui expressar les seves vivències, compartir experiències i possibilitats de futur i reforçar els lligams que té amb la ciutat. En aquest sentit, els alumnes de l’Institut Ramón Berenguer IV llegiran un manifest d’afirmació de l’escola pública (plaça de la Vila, 12.30 h),  escrit per Jaume P. Sayrach.  El Casal del Mestre demana a tothom que hi porti la samarreta groga, emblema de les lluites contra les retallades i per la qualitat de l’educació.