La Xarxa de Biblioteques registra 1.500 visites al dia

Gairebé un de cada dos colomencs té el carnet de la Xarxa de Biblioteques. Un total de 54.359 persones —el 46% de la població— forma part d’aquest sistema públic d’intercanvi de llibres i documents audiovisuals que continua gaudint d’una salut envejable. El 2016 s’hi van produir 2.815 altes de nous usuaris i el nombre de visites va ser de 412.378 (1.514 al dia).

 

Any rere any, les dades reflecteixen la identificació de la població amb aquest servei. El fons acumulat per les quatre biblioteques colomenques arriba a 223.666 documents, dels quals 168.132 van ser lliurats en préstec (612 al dia de mitjana). Els usos d’Internet (37.630) i del servei Wi-Fi (41.378) indiquen fins a quin punt les biblioteques esdevenen també un espai de treball i d’estudi. Les dades es completen amb el nombre total d’activitats programades (1.004), que van comptabilitzar 40.970 assistents, i amb les visites escolars (136). Les xifres posen de manifest que les biblioteques són centres culturals de proximitat i acullen un gruix important dels actes organitzats per entitats i col•lectius locals.

La Biblioteca Central, la més antiga, continua encapçalant el rànquing de visites (135.684), seguida per Can Peixauet (100.944). Precisament per ser la més veterana, la Central té el fons més important (81.376 documents), mentre que la del Fondo, la més recent, es queda en 32.725. No obstant això, la Biblioteca del Fondo va enregistrar més altes que cap altra l’any passat (878).

La Biblioteca Singuerlín - Salvador Cabré és la que comptabilitza més assistents a les activitats (15.860).  El fet de comptar amb una sala per a projeccions audiovisuals o per fer-hi conferències i col•loquis és el punt diferenciador d’aquest centre. El 2016 s’hi van projectar pel•lícules i documentals de manera estable amb una bona resposta del públic.

Foment de la lectura
Una de les finalitats més importants d’aquest servei és el foment de la lectura. En aquest sentit, s’ha ampliat el ventall de clubs de lectura, on sobresurt el club infantil I tu que llegeixes? per la implicació de les criatures. D’altra banda, les biblioteques del Fondo i Can Peixauet estan integrades en el projecte «Lexcit», que treballa en la comprensió lectora dels infants. Cal destacar també les Hores del Conte de petit format que es realitzen amb la companyia d’un gos ensinistrat.

Les biblioteques fan una tasca continuada en la promoció dels escriptors colomencs, els quals cada vegada hi tenen més presència. La Central coordina la Guia d’autors locals, una base de dades en línia en què estan referenciats 324 creadors que signen 1.078 títols.

Espais comunitaris
Les biblioteques esdevenen espais comunitaris essencials. El servei Cuines del Món (Biblioteca del Fondo) s’ha consolidat com un àmbit de divulgació gastronòmica i d’intercanvi entre les persones de diversos orígens. El projecte «Can Peixauet karate» potencia l’esport i la lectura entre els infants en risc d’exclusió social. Actualment, hi participen 150 joves i nens de 10 nacionalitats diferents.

Finalment, el Projecte d’acollida i promoció de la participació activa de les persones amb diversitat funcional —juntament amb les entitats que hi treballen— suposa un gran esforç per normalitzar la presència a l’espai públic de persones amb necessitats especials.