La Vinya d'en Sabater, cas d'estudi de l'impacte de la biodiversitat en el vi

L’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, i el sommelier internacionalment reconegut François Chartier han presentat el llibre «Manifiesto. La biodiversidad: el eslabón perdido en el concepto global de terroir», en què s'analitza l'impacte de la biodiversitat existent en la zona de les vinyes (plantes, flors, etc.) en el gust del raïm i en la identitat aromàtica dels vins resultants. Uns dels casos d'aquest estudi científic innovador, basat en les harmonies moleculars, ha estat la Vinya d'en Sabater, ubicada al recinte de Torribera de la ciutat.

La Vinya d’en Sabater és un projecte municipal per posar en valor el patrimoni vitivinícola i la biodiversitat de Santa Coloma, vinculat també a l'activitat formativa que gestiona Grameimpuls amb els i les joves del municipi i al foment de l’enogastroturisme a la nostra ciutat. Ara, aquest projecte dona un pas més amb l’estudi del Chartier World Lab que ha fet una anàlisi científica que permet definir les propietats relacionades amb les aromes del vi resultant”, ha assenyalat l’alcaldessa.
 
El llibre publica l’anàlisi de vins del 2021 amb les varietats picapoll blanc i picapoll amb pansa blanca. “En aquest llibre presentem la primera fase de l'estudi de l'impacte de la biodiversitat en la identitat aromàtica dels vins, especialment a partir de les plantes aromàtiques del terreny que, juntament amb els arbres fruiters, la composició del sòl i el clima, entre d'altres factors, li dona una identitat única als vins”, ha destacat François Chartier, cofundador de Chartier World Lab.
 
François Chartier és creador de la ciència de les harmonies moleculars i ha dut a terme tota la seva activitat professional des d’una perspectiva científica que l’ha ajudat a comprendre els fenòmens del maridatge de begudes i ingredients per a la preparació de receptes.
 
L'estudi ha estat realitzat al Campus de l'Alimentació de la Universitat de Barcelona, ubicat al mateix recinte (campus universitari de Torribera), a través de la càtedra Gastronomia i Aromes creada amb Chartier World Lab per potenciar la docència, la recerca i la transferència universitària de la gastronomia vinculades a l'estudi de les aromes.

La recuperació de la vinya
El 2015 va tenir lloc la plantació dels primers ceps de la vinya experimental al Recinte de Torribera i la Serralada de Marina. Tres anys després, es va embotellar el seu vi per primera vegada. El vi resultant no té una finalitat comercial sinó que s’utilitza per a l’estudi científic i la formació.
 
La vinya té més de 4.000 ceps en una àrea d’1,2 hectàrees dividida en tres zones situades en diferents alçades. Un equip d'unes 20 persones realitza el seguiment tècnic del raïm i col·labora amb l’INCAVI, l’Escola de Restauració Santa Coloma (Grameimpuls) i el Campus de l’Alimentació de la UB, entitats que donen suport professional que permet continuar amb el desenvolupament del projecte. Actualment, Santa Coloma forma part de D.O. Alella i gaudeix de la designació de cultiu ecològic i sostenible del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica.