La UNED, 30 anys a Santa Coloma amb més de 31.700 alumnes

Actualment, la UNED compta a la ciutat amb 16 especialitats universitàries i 1.885 persones matriculades. Santa Coloma és la tercera ciutat universitària de l’àrea metropolitana de Barcelona des del 2004.

La Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED) es va instal·lar a Santa Coloma fa 30 anys per oferir estudis universitaris en resposta a les necessitats formatives en la dècada dels anys 90. Des de 1992, 31.756 alumnes s’han format al centre associat de la UNED de la ciutat. La UNED, que es va crear ara fa 50 anys, és la universitat pública més gran d’Espanya tant pel que fa al nombre d’estudiants com a l’oferta acadèmica.

L’evolució de la seu de la UNED a Santa Coloma en aquests 30 anys ha anat des de la primera oferta formativa a l’escola d’adults de Singuerlín, amb un únic curs d’accés a la universitat per a majors de 25 anys, amb 50 estudiants, fins a l’oferta actual al recinte de Torribera, amb 16 especialitats universitàries i 1.885 persones matriculades en el curs 2021-2022.

Des del 2004, Santa Coloma s’ha situat com a la tercera ciutat universitària de l’àrea metropolitana de Barcelona. I és justament en el recinte de Torribera on s’agrupa el pol del coneixement universitari amb la participació de la UNED, del Campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona i del Centre Dr. Emili Mira-Parc Salut Mar, que formen part del programa «Santa Coloma, Ciutat Universitària» juntament amb la Fundació Hospital Esperit Sant i el mateix Ajuntament.

Actualment, Santa Coloma presideix el Consorci de la UNED de la província de Barcelona que està constituït per la mateixa universitat i  pels ajuntaments de Barcelona, Sant Boi de Llobregat, Cornellà de Llobregat i Canet de Mar, a més del de la nostra ciutat.

Ampliació de l’oferta acadèmica

L’oferta acadèmica de la UNED a Santa Coloma acollirà un nou grau universitari en el curs 2022-2023, el d’Educació infantil. En l’actualitat, els estudis que s’hi poden realitzar inclouen els graus de Dret, Educació Social, Pedagogia, Psicologia i Treball Social, a més de màsters, el Curs d’Accés a la Universitat i els cursos d’anglès que es realitzen a través del Centre Universitari d’Idiomes a Distància.