La remodelació del Mercat Sagarra obliga el seu trasllat provisional al passeig de Llorenç Serra

A finals de gener, l’Ajuntament inicia les obres d’un edifici de mercat provisional, ubicat al passeig de Llorenç Serra, entre el carrer de Sant Joaquim i l’avinguda de Santa Coloma.

L’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, ha presentat a la sala de Govern de l’Ajuntament el Projecte de remodelació del Mercat Municipal Sagarra i de la instal·lació d’un mercat provisional al passeig de Llorenç Serra.

L’alcaldessa -que estava acompanyada pels tinents d’alcalde de Serveis municipals, comerç i mercats, Esteve Serrano, i d’Urbanisme i Habitatge, Jordi Mas - ha explicat als mitjans els detalls de l’execució dels dos projectes: tant de la reforma integral de l’actual mercat per dotar-lo de més confort, facilitar els desplaçaments de paradistes i consumidors i per adequar-lo al moment comercial actual, com de l’obra civil, instal·lacions i equipament del mercat provisional o carpa que es crearà al passeig de Llorenç Serra, entre el carrer de Sant Joaquim i l’avinguda de Santa Coloma, perquè els paradistes puguin continuar la seva activitat i donar servei a la ciutadania durant el període de les obres al mercat definitiu, període que es preveu serà d’uns 18 mesos. A l'acte de presentació del Projecte també ha assistit el president dels concessionaris del Mercat de Sagarra, Teófilo Redondo.

La reforma del Mercat Sagarra forma part del Pla d’Acció Municipal, en el marc del conjunt d’iniciatives que s’estan impulsant des de l’Ajuntament per generar ocupació i per incentivar l’economia a la ciutat. Alhora, la reforma integral del Sagarra forma part de les accions de l’Ajuntament per a la dinamització i millora del barri del Centre, on està situat. Als darrers anys s’ha realitzat la peatonalització de la major part de carrers del voltant del mercat per millorar la mobilitat i accessibilitat de la ciutadania i alhora emfatitzar les potencialitats de l’eix comercial de la zona.  

A la presentació, l’alcaldessa Núria Parlon ha destacat que l’objectiu del Projecte de remodelació del Mercat Sagarra és “afavorir l’impuls econòmic i social de la zona, contribuir a fomentar nova ocupació i facilitar les compres als veïns i les veïnes, a partir d’un mercat de nova generació que respongui tant a les necessitats actuals dels paradistes com dels consumidors”.

79 anys d’història del primer mercat municipal

El Mercat Sagarra va ser el primer mercat municipal que es va posar en marxa a Santa Coloma. A dia d’avui hi ha tres mercats municipals en funcionament –el Mercat de Singuerlín, el Mercat del Fondo (actualment en un edifici provisional degut a les obres de creació d’un nou recinte) i el Mercat Sagarra.

L’edifici del Mercat Sagarra va ser construït entre 1932-1933; amb estil noucentista. El disseny de l’edifici és obra de l’arquitecte Josep Alemany i Juvé. Les instal·lacions es van inaugurar el 27 de juliol de 1934 i actualment l’edifici del mercat forma part del Pla Especial de Protecció del Patrimoni de Santa Coloma. Per això, en el Projecte de remodelació està previst preservar la façana original i els fonaments.

L’edifici provisional, funcional i pràctic

El mercat provisional (o carpa) estarà situat al mig del passeig de Llorenç Serra –entre el carrer de Sant Joaquim i l’avinguda de Santa Coloma. L’inici de les obres de creació està previst per finals de gener i tindrà una durada de 4-5 mesos; els paradistes es traslladaran a aquest edifici provisional per continuar la seva activitat entre finals d’abril i principis de maig d’enguany.

El projecte d’edifici provisional tindrà una superfície total construïda de 782,24 m2, en un espai global d’actuació de 2.525,89 m2. A banda de l’edifici, el projecte inclou la creació d’aparcament de càrrega i descàrrega comercial i una zona blava que funcionarà durant l’horari del mercat.

L’edifici provisional està pensat com “un espai molt funcional i pràctic, i tot i el seu caràcter provisional l’objectiu és minimitzar l’impacte possible en el seu emplaçament” ha destacat l’alcaldessa, per afegir que “en aquest sentit, hem mantingut reunions informatives amb veïns i veïnes del tram de Llorenç Serra afectat, i amb els comerciants de la zona i paradistes, per poder executar un projecte responent a les necessitats de tots i totes i alhora de la ciutat”.

El mercat provisional es desenvoluparà en una sola planta amb dues zones: la zona pública, on es situaran les 24 parades, els serveis higiènics i uns petits vestidors, i la zona de suport, on estaran les cambres frigorífiques, instal·lacions i espais de treball intern. A sobre de la zona de suport hi haurà un altell que servirà per recolzar maquinària de fred de les cambres frigorífiques i la maquinària per a la climatització de l’edifici provisional. A la zona de suport, ubicada a l’exterior, és on hi haurà la zona de càrrega i descàrrega, cambres frigorífiques, la zona de neteja i l’espai destinat als contenidors de deixalles, que seran buidats diàriament.

Afectacions de trànsit

La construcció de l’edifici provisional implicarà afectacions a la circulació de vehicles al passeig de Llorenç Serra. Així, a banda i banda del mercat es deixarà un carril per a la circulació dels vehicles d’ús del mercat i pels paradistes, i per a l’accés als aparcaments particulars dels habitatges d’aquest tram. Els talls de carrils afectaran a les línies d’autobusos diürnes B19 i 42, que es desviaran pel pg. de la Salzereda fins al Pg. de Can Peixauet, a on recuperaran el seu recorregut habitual per l’avinguda dels Banús; la línia nocturna N9 també es veurà afectada i el seu desviament serà per pg. Salzereda – c. Pompeu Fabra – av. Generalitat – rambla St. Sebastià, a on recuperarà el seu recorregut habitual.

Pel que fa als vehicles que vagin sentit Centre, aquests seran desviats pel passeig de la Salzereda, podent arribar fins al carrer de Sant Joaquim – Pompeu Fabra – Sant Carles i l’avinguda de la Generalitat. De les afectacions i desviaments s’informarà al veïnat, a partir de cartells informatius durant el període de funcionament de l’edifici provisional.

Per a poder facilitar aquestes desviacions i millorar la seguretat del trànsit, s’ha previst una reestructuració de part dels aparcaments del passeig de la Salzereda, on es canvia l’actual aparcament en bateria per l’aparcament en cordó. Així, es reduiran 55 places d’aparcament en aquest passeig; mesura que es compensarà amb l’habilitació d’aparcament en zones properes -davant del mercat provisional i dels jutjats es creen 32 places d'aparcament noves de zona blava. A més, al passeig de la Salzereda es prohibirà l’aparcament de furgonetes i vehicles de gran volumetria que actualment ocupen unes 30-40 places; aquests vehicles es podran ubicar a l'aparcament provisional de la pista d'atletisme de la ciutat.

Aquest nou disseny de l'aparcament a la Salzereda serà definitiu, amb l’objectiu de millorar la seguretat d'aquesta via, que és un dels punts de trànsit que generen més problemes a la ciutat, especialment per l’aparcament en bateria.