La remodelació del centre afavorirà la mobilitat de la ciutadania

Neix una nova zona lliure de cotxes, prioritària per als vianants, i amb videovigilància. Només hi podran circular els vehicles autoritzats, a una velocitat màxima de 20 km/h, i hi haurà un horari específic per a càrrega i descàrrega.

La remodelació que porta a terme l'Ajuntament en bona part del centre de la ciutat està en la recta final i es preveu que a finals de novembre el nou centre de Santa Coloma, lliure de vehicles i amb espais adequats i segurs per al passeig i les compres, s'obri per a l'ús i gaudi de la ciutadania. Els principals carrers de l'entorn del Mercat Sagarra i bona part de l'avinguda de la Generalitat (entre la plaça de Francesc Trias i el carrer de la Cultura) i del passeig de Llorenç Serra (entre les avingudes de Santa Coloma i de la Generalitat, i en aquest cas per millorar el trànsit rodat) han estat reformades per crear una gran àrea comercial on els vianants tindran prioritat i més seguretat viària.

Durant un any, s'han dut a terme obres de remodelació en 20.000 m2 d'espai públic. Afavorir el passeig i donar impuls al comerç de proximitat eren els objectius d'aquesta important actuació municipal. La renovació del centre respon als compromisos de l'equip de govern local de donar suport al comerç de la ciutat, impulsar la dinamització dels eixos comercials, millorar els mercats municipals i els seus entorns, i afavorir la mobilitat i l'accessibilitat de la població.

Trànsit restringit

L'acumulació de trànsit al centre suposava un problema per donar un espai de centralitat a Santa Coloma, sobretot en les hores de més afluència de vehicles. Les persones no podien passejar amb tranquil·litat per les vies més comercials, que se situen a l'entorn del Mercat Sagarra, pròxim a la plaça de la Vila. A partir d'ara només passaran els vehicles autoritzats, no es podrà aparcar a tota la zona i hi haurà un horari específic per a la càrrega i descàrrega de mercaderies.

Per donar solució a aquest tema s'han dut a terme dues intervencions: d'una banda, s'ha creat la zona restringida al trànsit, on només podran circular els vehicles autoritzats; per una altra, la major part dels carrers remodelades s'han convertit en vies de plataforma única, amb les voreres i la calçada al mateix nivell per prioritzar els desplaçaments de les persones i obligar els vehicles a reduir la velocitat.

El sistema de plataforma única ja estava implantat en diferents carrers que connecten amb el Mercat Sagarra i s'ha demostrat que dóna major comoditat i seguretat als veïns i veïnes. Aquesta opció implica diversos avantatges: l'eliminació de les barreres arquitectòniques perquè la zona sigui accessible també a les persones amb diversitat funcional; una reducció dels sorolls pel trànsit, i una major eficiència en els serveis de neteja i recollida de residus.

El Mercat, el més antic de la ciutat, també està sent objecte d'una important remodelació -els paradistes presten servei des de l'inici de les obres en una carpa habilitada al passeig de Llorenç Serra- que finalitzarà en els pròxims dies. El 20 de novembre se celebrarà la reobertura coincidint amb la finalització dels treballs d'instal·lació del mobiliari urbà de la nova zona centre.

A finals de novembre es posarà en marxa la zona restringida al trànsit, la qual cosa implicarà la delimitació de l'àrea del centre que assenyala el plànol que acompanya aquesta informació -integrada per lescarrers remodeladas- amb restriccions permanents de circulació de vehicles. Tindran accés a circular per aquesta zona els autobusos, taxis, vehicles de servei i els autoritzats. la velocitat màxima que es podrà assolir serà de 20 km/h.

L'Ajuntament ha mantingut reunions informatives amb les persones afectades en tots els aparcaments d'aquesta zona. Els veïns i veïnes amb vehicle i aparcament a la mateixa zona (o les persones usuàries de les places d'aparcament) disposaran d'una autorització per a l'accés, que podran obtenir mitjançant una cita prèvia a les oficines municipals de l'OIAC (telèfon 93 462 40 90). Els veïns i veïnes de la zona sense plaça d'aparcament no podran entrar llevat autorització, que podran obtenir mitjançant instància explicativa dels motius de la seva petició.

Càrrega i descàrrega


Per als vehicles dels comerços i de les parades del Mercat Sagarra s'ha establert un horari de càrrega i descàrrega de mercaderies, que serà de dilluns a dissabte i dies festius autoritzats per l'obertura de 6.00 a 11.00 hi de 14.00 a 17.00 h. Els vehicles no autoritzats que accedeixin o circulin per la zona restringida seran sancionats, així com els que superin la velocitat permesa. Un sistema de càmeres controlarà l'accés i els efectius de la Policia Local vetllaran pel compliment de les restriccions.

L'Ajuntament demana comprensió i col·laboració, especialment als veïns i les veïnes de la zona, per les possibles alteracions que especialment a ells els pugui causar la posada en marxa de la zona restringida al trànsit.

Des dels diversos departaments municipals s'ha treballat i informat permanentment amb l'objectiu que la creació del nou centre per a Santa Coloma, més amable i accessible a les persones, sigui una millora substancial, no només per als que resideixen en el seu entorn, sinó per al conjunt de la ciutat. En els propers dies informarem dels dies previstos per a l'obertura definitiva.