L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha presentat aquesta tarda, a la plaça del Rellotge, la nova Oficina Mòbil d’Atenció a la Ciutadania (OMAC) de la Policia Local, acompanyada pel tinent d’alcalde de Seguretat, Ordre Públic i Convivència, Antonio Carmona, i l’Intendent Major cap de la Policia Local, Roberto Jorge.
Aquest nou servei de la Policia Local de Santa Coloma realitzarà les funcions d’una comissaria, a qualsevol lloc de la via pública, atenent els 365 dies de l’any les denúncies –furts, robatoris, gossos perillosos, etc.- demandes i peticions dels veïns i les veïnes. S’ha previst més d’una trentena d’ubicacions de l’OMAC i sobretot es desplaçarà a aquelles zones molt concorregudes -zones comercials, sortides del metro, esdeveniments a la via pública, festes de barri, mercats de venda no sedentària, etc., entre d’altres.
El vehicle està equipat amb un ordinador de doble pantalla amb accés a bases de dades policials, equip de senyalització viària, emissora multicanal amb accés a la xarxa pròpia i a la xarxa d’emergències de Catalunya i geoposicionament, entre d’altres elements per facilitar les tasques de prevenció i seguretat que realitza aquest cos de seguretat local.
Durant la presentació d’aquest nou servei, l’alcaldessa Núria Parlon ha destacat que la posada en marxa de l’OMAC “és un pas més en el desplegament de la Policia de Proximitat i és un compromís que havia adquirit l’equip de govern amb la ciutadania a través del PAM –Pla d’Acció Municipal- per continuar millorant la percepció de seguretat “. L’alcaldessa ha afegit que “la OMAC ve a intensificar els serveis que ofereix el cos seguretat local als colomencs i les colomenques, des de la màxima proximitat”.
La Policia Local de Santa Coloma és dels pocs cossos de seguretat municipals de tot l’estat que ha posat en marxa una comissaria mòbil. Lleida, recentment Mataró i Sant Sebastià són altres municipis amb vehicles destinats a aquestes funcions. Cal destacar també que la primera comissària mòbil dels Mossos d’Esquadra es va posar en marxa a Santa Coloma de Gramenet ara fa 10 anys.
Durant la presentació de l’OMAC també s’ha informat dels índex de seguretat de la ciutat. Segons l’informe de la Diputació de Barcelona, “Cercle de comparació intermunicipal de policia local”, Santa Coloma té una taxa de 48,4 delictes per cada 1.000 habitants, per sota de la mitjana de ciutats de la província de Barcelona amb una índex de població similar –la mitjana és de 65 per 1.000 habitants. Quant a accidents de trànsit la taxa és de 4 per cada 1.000 habitants i la mitjana està en 6,3 per cada 1.000 habitants.
Serveis de l’OMAC
Les funcions de la nova comissaria mòbil de la Policia Local són, entre d’altres:
- Atendre als ciutadans i les ciutadanes a qualsevol lloc de la via pública per recollir demandes, peticions, denúncies per delictes penals –furts, robatoris, entre d’altres, denúncies administratives –gossos perillosos, intervenció d’armes, etc
- Operarà també com oficina d’atestats per intervenir en accidents de trànsit, etc.
- Com a oficina mòbil en control de seguretat ciutadana, alcoholèmia o drogues
- Com centre de coordinació o centre de comandament avançat en incendis, catàstrofes o d’altres esdeveniments
- Per a realitzar requisitòries judicials i altres tràmits judicials.
- També serà una extensió del servei de recollida d’objectes perduts/trobat.
Per reforçar la proximitat i la percepció de seguretat de la ciutadania, a més de l’OMAC, l’Ajuntament de Santa Coloma ha incrementat en els darrers dos anys el patrullatge a peu de la Policia Local i el patrullatge en motocicleta, a més d’augmentar el contacte de la Policia Local amb el teixit social, les patrulles mixtes –mossos i Policia Local- i les tasques de transmissió de valors i missatges positius juntament amb la Xarxa de transmissió de valors. També s’estan desplegant dispositius especials per a esdeveniments com la Festa Major d’Estiu o el Nadal, i d’altres esdeveniments amb gran concurrència de població en zones concretes de la ciutat.