Aquest vespre s’han celebrat dues sessions del Ple de l’Ajuntament. Per una banda, a petició dels grups municipals SOM Gramenet i GE-ICV-EUiA, primer ha tingut lloc un Ple extraordinari per tractar la creació d’un grup de treball destinat a elaborar una proposta que aprofundeixi en el projecte de convertir l’antiga fàbrica CIBA en un centre feminista i de promoció de l’economia social i solidària. En acabar la sessió extraordinària, s’ha celebrat el Ple ordinari del mes, en el qual ha destacat l’aprovació de dues declaracions institucional: una d’elles en commemoració del Dia internacional de l’alliberament lesbià, gai, bisexual, trans i intersexual i per una ciutat lliure de LGTBifòbia. La segona declaració ha estat destinada a donar assistència i aixopluc a les persones que cerquen refugi a Europa, mitjançant un acord de suport a la campanya d’emergència que impulsa el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.
Al Ple ordinari d’avui també s’han tractat i aprovat altres temes, entre els quals destaquem la proposta de nomenament de Pepa Gonzàlez Lara com a Síndica Defensora de la Ciutadania de Santa Coloma de Gramenet, i les aprovacions definitives de la Guia per incorporar clàusules de contractació socialment responsable i de l’Ordenança reguladora dels Serveis Funeraris.
Contra la LGTBIfòbia
Amb el consens de tots els grups municipals (PSC, SOM Gramenet, Ciutadans, GE-ICV-EUiA i PP), avui al Ple s’ha aprovat una Declaració institucional a favor del col·lectiu LGTBI, amb motiu de la celebració del Dia internacional pel seu alliberament.
Al document es fa un reconeixement de les lluites i transformacions protagonitzades pel moviment LGTBI, així com de les seves conquestes de drets i llibertats col·lectives, i es remarca que no obstant això a les nostres societats encara existeixen prejudicis, discriminacions i violències específiques que cal eradicar.
Avui, l’Ajuntament en Ple ha reiterat el seu compromís per fer efectius els drets del col·lectiu LGTBI mitjançant l’aprovació i el desplegament del 1er Pla d’Igualtat per a la diversitat afectiva, sexual i d’identitat de gènere a la nostra ciutat.
La declaració remarca que a Santa Coloma de Gramenet la diversitat és motiu d’orgull i no un argument d’odi o de discriminació.
Suport a les persones refugiades
El Ple ha aprovat una declaració institucional promoguda pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament coincidint amb la recent commemoració del Dia Internacional de les Persones Refugiades, el 20 de juny, mitjançant la qual l’Ajuntament reafirma el seu compromís amb el dret al refugi.
Valorem positivament -diu la declaració- l’anunci del nou Govern de l’Estat d’acollir les 600 persones del vaixell Aquarius que durant dies han estat a la deriva buscant un port europeu on demanar asil, i la predisposició del Govern de la Generalitat d’oferir acollir-los en territori català. En aquest sentit, desitgem que els governs locals i autonòmics siguin tinguts en compte d’ara en endavant a l’hora de dissenyar i desplegar la política pública d’asil i refugi de l’Estat.
Al document, l’Ajuntament mostra el seu suport i solidaritat amb les organitzacions no governamentals i amb les persones voluntàries que salven vides i donen assistència i protecció a persones que cerquen refugi i protecció internacional, i es compromet a seguir dedicant recursos per donar assistència i aixopluc a les persones que cerquen refugi a Europa, mitjançant la campanya d’emergència del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.
Nova Defensora de la Ciutadania
A proposta de l’alcaldessa Núria Parlon, el Ple ha deixat avui sense efecte l’elecció que va fer el Ple municipal del 26 de juny de 2017 sobre l’elecció de Carlos Villagrasa com a Defensor de la Ciutadania, amb motiu de la seva renúncia per incompatibilitat laboral.
Donat que l’esmentada elecció es va fer mitjançant un procés participatiu amb les entitats i que la persona que va quedar en segona posició és Pepa González Lara, l’alcaldessa ha proposat el seu nomenament com a nova Síndica Defensora de la Ciutadania, proposta que ha estat recolzada per tots els grups municipals.
Així doncs, Pepa González Lara, que ja ha manifestat la seva disponibilitat, s’incorporarà plenament, amb dedicació exclusiva al càrrec de Defensora de la Ciutadania de Santa Coloma de Gramenet, el pròxim mes de setembre i per un període de cinc anys
Contractació socialment responsable
Avui el Ple municipal ha aprovat de manera definitiva la ‘Guia per incorporar clàusules de contractació socialment responsable en les diferents fases del procés de contractació’; un document que busca incentivar la eficàcia i la eficiència de la despesa pública, introduint nous criteris ètics, socials i mediambientals als contractes que realitzen l’Ajuntament i les empreses municipals.
Aquesta guia, que inclou els punts que hauran de complir tant els serveis promotors de la contractació com les empreses i les persones que resultin adjudicatàries dels diversos contractes, vol ser també un estímul per a una contractació de qualitat i contribuir al canvi de paradigma econòmic, cap a una economia més justa, igualitària, solidària i sostenible; incorporant de manera transversal criteris ètics, socials i mediambientals, afavorint la transferència de fons públics cap a les empreses que els compleixin i facilitin la cohesió social, amb consciència de responsabilitat social per sobre dels beneficis empresarials.
Nova ordenança de serveis funeraris
El Ple ha aprovat avui també de maner definitiva l’Ordenança reguladora dels serveis funeraris, que fou aprovada de manera inicial al novembre de l’any passat, i que regula, entre altres, aspectes bàsics com la tramitació dels enterraments de beneficència, els requisits i les obligacions que estableix l’ordenament jurídic en matèries com l’urbanisme, el medi ambient, el transport de cadàvers o la sanitat mortuòria. Aquesta ordenança també implica una millora de l’accés a la informació d’aquests serveis, ja que contempla que la ciutadania podrà accedir als preus d’una manera clara i fàcil, a través del web de l’empresa de serveis funeraris que correspongui. També s’hi regula la instal•lació de les oficines de serveis funeraris a la nostra ciutat.
Ple extraordinari sobre els usos de la CIBA
Avui s’ha celebrat un Ple extraordinari, abans de la sessió ordinària del mes, a petició dels grups municipals SOM Gramenet i GE-ICV-EUiA, que proposaven crear un grup de treball que aprofundís en la proposta municipal de convertir l’antiga fàbrica CIBA en un centre feminista i de promoció de l’economia social i solidària. Aquesta proposta no ha prosperat.
L’Equip de Govern ha defensat que l’actual projecte de transformació de la CIBA, presentat al gener passat, ja compta amb l’opinió de la ciutadania recollida durant el procés d’elaboració del Pla d’Acció Municipal, i que entre les prioritats expressades hi figura que a la ciutat es facin projectes i iniciatives que ajudin a fomentar la igualtat de gènere a través de la innovació, l’economia social, solidària i feminista, com es contempla al projecte de transformació de l’antiga CIBA. També ha recordat que actualment ja existeixen espais de participació on les entitats i la ciutadania poden expressar la seva opinió i suggeriments al respecte.
En aquesta sessió extraordinària ha destacat la participació de diverses entitats de la ciutat que, en termes generals, s’han mostrat a favor de la proposta de l’Equip de Govern de convertir la CIBA en un centre referent
i innovador de recursos per a dones, un equipament únic a Espanya, especialitzat en la igualtat de gènere i els feminismes contemporanis.
MOCIONS APROVADES:
- Moció, a instància de la Plataforma en defensa de la Sanitat Pública Santako diu Prou. Per unanimitat de tots els grups municipals.
- Moció per instar a la Generalitat a no subastar pisos d'herències intestades. Amb el vots de tots els grups municipals menys l'abstenció del Partit Popular.