El Museu Torre Balldovina, amb motiu de les Jornades Europees del Patrimoni, ha organitzat dues activitats per al proper cap de setmana:
Visita guiada a l'exposició "Catalunya i la Guerra de Successió"
Dissabte 27 de setembre, a les 19 h, al Museu
En el marc de la commemoració del tercer centenari de la Guerra de Successió que se celebra aquest any 2014, el Museu Torre Balldovina acull l’exposició «Catalunya i la Guerra de Successió (1702-1715)», una mostra itinerant del Museu d’Història de Catalunya que ens explica aquest esdeveniment que ha tingut especial repercussió en la configuració de la memòria col•lectiva del nostre país.
A partir d’un recorregut per l’exposició coneixereu aquesta etapa històrica que es va tancar amb el Decret de Nova Planta: el plet dinàstic, l’austriacisme, la guerra, la resistència, la prohibició de les institucions de govern català, el nou ordre borbònic i l’exili. La Guerra de Successió va ser, d'entrada, un conflicte internacional que afectà la pràctica totalitat d’estats europeus i les seves colònies d’ultramar. El conflicte esdevingué ben aviat, també, una guerra civil al si de la Monarquia Hispànica.
Activitat gratuïta.
Itinerari Sagarra a Santa Coloma de Gramenet
Diumenge 28 de setembre, a les 11 h, al Museu
Amb aquest recorregut reviureu la Santa Coloma que ens descriu Josep Maria de Sagarra en les seves memòries, alhora que descobrireu diferents indrets relacionats amb la família Sagarra, els quals es contextualitzen i se n’explica la seva vinculació.
La Torre Sagarra (o Balldovina), la plaça i el Mercat Sagarra i els carrers adjacents, la plaça de la Vila i l’Ajuntament, el Teatre Sagarra o el riu Besòs són alguns dels escenaris que conformen aquest itinerari, que anirà acompanyat de la lectura de textos de l’escriptor Josep Maria de Sagarra, triats acuradament, per fer un viatge a la Santa Coloma dels segles XIX i XX.
Activitat gratuïta.
Conferència d’Agustí Alcoberro
D'altra banda, el proper dimecres 1 d’octubre (19 h) tindrà lloc al Museu Torre Balldovina la conferència “Catalunya i la Guerra de Successió”, a càrrec d’Agustí Alcoberro, historiador, professor d’Història Moderna de la Universitat de Barcelona i fins fa poc director del Museu d’Història de Catalunya.
Agustí Alcoberro ha publicat, entre altres, L’exili austriacista, 1713-1747 (2002, 2 vols); Catalunya durant la Guerra de Successió (2006, 3 vols); La Nova Barcelona del Danubi (1735-1738). La ciutat dels exiliats de la Guerra de Successió (2011); Barcelona 1714. Els gravats de la guerra de Successió (2013) i Cròniques del setge de Barcelona de 1713-1714 (2014).
Aquesta conferència s’emmarca en l’exposició “Catalunya i la Guerra de Successió” que es pot visitar al Museu fins al 12 d’octubre. Es tracta d’una mostra itinerant del Museu d’Història de Catalunya que ens explica aquesta etapa històrica que es va tancar amb el Decret de Nova Planta: el plet dinàstic, l’austriacisme, la guerra, la resistència, la prohibició de les institucions de govern català, el nou ordre borbònic i l’exili. Aquest esdeveniment històric, del qual enguany en commemorem el tres-cents aniversari, ha tingut especial repercussió en la configuració de la memòria col·lectiva del nostre país.