Jornades de les Dones

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, l’Ajuntament i el Consell de les Dones per la Igualtat han programat per aquesta setmana tot un seguit d’activitats.

S'ha donat el tret de sortida a la Biblioteca Singuerlín-Salvador Cabré (plaça Sagrada Família s/n) a les Jornades de les Dones 2013. L'alcaldessa, Núria Parlon; la tinent d'alcalde de Polítiques d'Igualtat de Gènere, Lídia Guinart; i la presidenta de la Coordinadora d’Associacions de Dones, Antonio Ortega, han presidit l'acte inaugural amb una destacada ponent. "Igualtat versus violència de gènere: present i futur", ha estat el títol de la conferència inaugural d'aquesta jornades, a càrrec d’Inmaculada Montalbán, presidenta de l‘Observatorio contra la violencia doméstica  y de género, vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i presidenta de la Comissió d’Igualtat del CGPJ.

Alhora s'ha fet a la Biblioteca Can Peixauet la inauguració de l’exposició “En Defensa Pròpia”, en què el Grup de Dones del Fondo recull dites, expressions, conductes i comportaments masclistes o sexistes que perviuen en la nostra societat, encara que sigui de forma subtil. Són un seguit de pràctiques que han coaccionat les dones durant molts anys i que les han fet invisibles.

L’alcaldessa de Santa Coloma Núria Parlon, destaca que “la lluita contra la desigualtat per motiu de sexe, contra la violència masclista o l’equiparació salarial de dones i homes té en el proper 8 de març – Dia Internacional de les Dones- un protagonisme que no s’hauria d’aturar l’endemà”. En aquest sentit, l’alcaldessa afegeix que “no hem de baixar la guàrdia, perquè hi ha batalles que necessiten l’atenció constant de les administracions públiques i de tota la societat. Hem de seguir lluitant per no fer ni un pas enrere en drets i equitat”.

Enguany, la crisi econòmica i les polítiques de retallades  o bé mesures com la reforma laboral o l'increment de les taxes judicials, no tenen present l’impacte de gènere, comporten un increment important de les desigualtats i són un retrocés preocupant dels avenços assolits en matèria d'igualtat entre homes i dones.

Teatre, premis i tallers

Durant dues setmanes, Santa Coloma acollirà activitats com conferències, debats, tallers, exposicions, actes reivindicatius al carrer, projeccions de pel·lícules o obres de teatre que esdevindran per a totes i tots processos d’aprenentatge i sensibilització per defensar que en igualtat no es poden fer passos enrere.

Les Jornades no descuidaran el treball amb la gent jove i els infants, tot destacant la importància de la coeducació per assolir una societat igualitària. Daniel Gabarró, expert en aquest àmbit, impartirà un taller per a l’alumnat dels instituts amb el títol “Dones, homes o persones lliures? Com conquerir la llibertat més enllà dels rols de gènere”. També hi haurà quatre conta contes no sexistes, tres a càrrec de l’entitat Fil a l’Agulla, i un altre a càrrec de l’associació Educere, entre d’altres propostes.

Per tal d'accedir al programa complet d'actes de les Jornades de les Dones 2013 cliqueu aquest enllaç.