Jornades de les dones a Santa Coloma

Dimarts 1 de març, a les 18:00h, acte inaugural al Museu Torre Balldovina, amb presència de l’alcaldessa Núria Parlon.

Santa Coloma de Gramenet, a 29 de febrer de 2016.- Demà dimarts, a les 18.00h, al Museu Torre Balldovina, comença el programa d’activitats de les Jornades de les Dones 2016, que durant tres setmanes portarà a Santa Coloma 36 actes - xerrades, taules rodones i exposicions, entre d’altres- de caire cultural i reivindicatiu, per commemorar el Dia Internacional de les Dones, que serà el proper 8 de març. Enguany, les Jornades de les Dones es dedicaran especialment a fer denúncia de les situacions de violència, amb fins d’explotació sexual, que pateixen molts infants i dones arreu del món.

 


La ciutat de Santa Coloma es va adherir recentment a la xarxa de ciutats contra la tracta de dones i menors amb finalitat d’explotació sexual. Per això, enguany, aquest tema serà central, sobretot a la jornada inaugural d’avui, que comptarà amb l’alcaldessa Núria Parlon. A més, a l’acte intervindran dues ponents, la Maribel Cárdenas, experta en polítiques d’igualtat de gènere, i la Jeanet Escanilla, experta sueca que parlarà sobre la legislació al seu país en l’abolició de la prostitució.

 


En l’ampli programa de les Jornades de les dones, destaca, entre d’altres, del 2 al 24 de març, l’exposició “Les filles de Durga” de la fotògrafa Eva Parey al Centre Cívic Riu (carrer de Lluís companys, 9). Aquest treball documental recull el testimoni de diverses dones que viuen de manera independent perquè la vida els ha imposat aquesta situació, que han optat que fos així o que desitjarien tenir més control a les seves vides. La presentació de la mostra és aquest dimecres a les 19h, al Centre Cívic Riu, amb presencia de l’autora.
8 de març, dia Internacional de les dones

 


Un dels moments importants de la Jornada de les Dones són els actes del 8 de març, Dia Internacional de les dones. Entre d’altres, s’han programat activitats adreçades especialment als instituts i als joves, un col•lectiu que alhora tindrà una participació força activa en el desenvolupament de les Jornades. És el cas de la videoxerrada del 8 de març “40 años después, la Asociación de Mujeres de Singuerlín recupera su memòria històrica”, adreçada a l’alumnat de 4t. d’ESO i que se celebra a l’Institut Les Vinyes (de 10.20 a 12.20h).

El mateix 8 de març hi haurà, a les 18:00hs al carrer de Sant Josep amb avinguda de la Generalitat, la lectura institucional del manifest i performance reivindicativa per commemorar aquest dia. Per la tarda també, qui vulgui es podrà afegir a la Manifestació Unitària, del Dia Internacional de les Dones, que s’ha previst a la plaça Universitat de Barcelona, sortida a les 19h.

Es faran homenatges a Muriel Casals, Isabel Alonso i Mar Bueso


Durant aquest dies es faran diferents homenatges a dones que han deixat empenta a la ciutat i en la societat en general. En aquest sentit, com cada any, destaca l’acte de lliurament del premi Isabel Alonso, el dijous 10 de març a les 18h (Museu Torre Balldovina). Organitza la Coordinadora d’Associacions de Dones amb la col•laboració de l’Ajuntament. També es farà un homenatge a la Muriel Casals, que va morir recentment; a la Mar Aubeso, durant uns anys presidenta de l’AAVV Raval i que va treballar activament pel barri posant en marxa diferents projectes;  i a la Júlia Romera.

D’altres actes a destacar serà  la celebració de l’aniversari de Bruixes de Gramenet, el dissabte 12 de març, a partir de les 11h,  al Centre de Recursos Juvenils Mas Fonollar. Hi haurà fi de festa amb correfoc (20.30h) i espectacle reivindicatiu Beldurrik (21h).

Per altra banda, el dilluns 14 de març, a la Biblioteca Singuerlín (17h), tindrà lloc la xerrada i demostració pràctica: “Prevenció i reacció contra les agressions a les dones”, a càrrec de Xavier Martín, expert en defensa personal. Organitza: CEMFIS.

L’acte de cloenda de les Jornades de les Dones serà el dissabte 19 de març, a la plaça de la Vila (12h), amb una jornada festiva i participativa organitzada per Badum Xas!, DeButxaca, altres col•lectius de joves de la ciutat i Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.

Podeu accedir al programa complet d’activitats de les Jornades de les Dones 2016 en aquest enllaç:

Per a més informació i/o contactes:
Servei de Comunicació
Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
(Dori Morillo/Ana Belén Pérez)
comunicacio@gramenet.cat
premsa.comunicacio@gramenet.cat