Jornada professional de gastronomia i salut al Campus de l'Alimentació

L'activitat ha proporcionat eines als restauradors i especialistes per elaborar una oferta adaptada a la població que presenta algun tipus d'intolerància o al·lèrgia alimentària.

Aquest dilluns 29, el Campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona (UB), ubicat al Recinte de Torribera, ha acollit una jornada per a professionals de la restauració i especialistes en nutrició i dietètica, on s'han presentat els resultats del projecte “Gastronomia i salut”. Aquesta iniciativa té dos objectius principals, d’una banda conèixer les necessitats de les persones amb algun tipus d’intolerància alimentària i, d’altra, proporcionar noves eines als establiments de la restauració comercial perquè hi puguin adaptar la seva oferta gastronòmica d’una manera senzilla, atractiva, equilibrada i ajustada a les seves possibilitats.

Al matí, de 10.00 a 13.30 hores, les sessions s'han fet al campus de l’Alimentació de la UB Recinte de Torribera, a la sala d’actes de l'edifici de la Masia (C/ Prat de la Riba, 171), amb la presència de la regidora de Salut i Consum de l'Ajuntament de Santa Coloma, Laia Tordera, i experts del sector que han parlat sobre la situació actual de l’alimentació adaptada i la restauració comercial. S'han donat a conèixer els resultats preliminars d’una enquesta d’opinió realitzada entre diversos col·lectius de restauradors i associacions d’afectats. També s'ha debatut sobre les dificultats i els avantatges de la implantació de dietes adaptades en la restauració comercial, en una taula rodona amb representants dels diferents col·lectius.

A la tarda, de 15.30 a 17.30 hores, la jornada ha continuat a l’Escola Universitària d’Hostaleria i Turisme (CETT-UB), situada a a Av. Can Marcet, 36-38, de Barcelona. El CETT-UB, juntament amb la Fundació Alícia i el Gremi de Restauració de Barcelona, imparteix tallers formatius basats en les respostes dels usuaris, orientats als restauradors assistents i que vulguin implantar aquesta oferta gastronòmica.

Aquesta jornada divulgativa i formativa "Gastronomia i salut. Restauració comercial i col·lectius amb dietes especials: propostes a una demanda creixent", emmarcada en el projecte "Gastronomia i salut" que impulsa el campus de la salut de la UB, sorgeix de la preocupació pels usuaris amb necessitats alimentàries especials i de l’interès per oferir-los una alimentació sana, equilibrada, variada, segura, atractiva i adaptada a les seves necessitats. Així mateix, vol proporcionar als establiments de restauració comercial que s’adhereixin al projecte formació adequada per satisfer les demandes d’aquest tipus de clients sense perdre competitivitat.

En el desenvolupament del projecte, amb finançament del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, hi participen el Grup de Recerca en Nutrició Aplicada (GRNA) del campus de l’Alimentació de la UB i de la Facultat de Farmàcia, juntament amb el CETT-UB i la Fundació Alícia.