"Joan Ponç i la literatura", a Can Sisteré

Al Centre d’Art Contemporani s’hi pot visitar fins al 12 de juliol una exposició que reivindica la figura d'un dels primers pintors catalans d’avantguarda.

La relació entre l'artista surrealista Joan Ponç (Barcelona, 1928-França,1984) i la literatura s'evoca a Can Sisteré fins al 12 de juliol amb una mostra que reuneix els seus gravats realitzats per a edicions del Quixot, per a un poema de J.V.Foix i la seva sèrie "Metamorfosi Kafka-Ponç".

La mostra pretén reivindicar el tribut que com a gravador i dibuixant deixà Ponç, un dels primers pintors catalans d’avantguarda.

Aquest artista fou l’any 1948 el fundador del grup Dau al Set junt amb Tàpies, Brossa i Modest Cuixart. Dau al Set s’inspira en el surrealisme per crear un estil propi “magicisme plàstic”, que farà de pont entre les ‘avantguardes’ i l‘informalisme. Joan Ponç fou el pintor que es mantingué més fidel als principis fundacionals del grup.

La seva obra va tenir una gran projecció internacional, especialment en França i Brasil.

Tribut als mestres de la literatura

"Joan Ponç i la Literatura" és una exposició que mostra part de les series de gravats que el pintor va dedicar a les grans obres de mestres de la literatura. Cal posar atenció en la sèrie El Quixot (1979), una sèrie de 20 gravats, amb una estètica reconegudament ponciana, on rellueix el màgic obscurantisme i la figura del cavaller es pren com emblema de la cultura i la pau. Per altre, banda, la sèrie Metamorfosis Kafka-Ponç (1978), de 25 gravats, deixa veure els seus recursos com a gravador, és més geomètric i analític. També acompanya l’exposició una selecció de sis gravats (de un total de 27) que serveixen per a il·lustrar el poema de J.V. Foix, "La pell de la pell", amb data de 1972.

Joan Ponç dóna sortida al seu talent com a il·lustrador de textos en el moment de gestació del grup Dau al Set. L’exposició exhibeix el fruit d’aquestes intenses col·laboracions. 

Horaris per visitar l'exposició:

  • De dimarts a divendres de 17 a 21 h
  • Dissabtes de 11 a 13:30 h y de 17 a 21
  • Diumenges i festius de 11 a 13:30

Dilluns tancat

Entrada gratuïta

Can Sisteré. Centre d’Art Contemporani
Carrer Sant Carles, s/n
Telèfon 933851312
08921 Santa Coloma de Gramenet