IV Trobada d'Ajuntaments de la Xarxa Mai Més

Els ajuntaments implicats en la lluita per la memòria i contra el feixisme es reunixen a Manresa per a seguir treballant amb l’Amical de Mauthausen i debatre conjuntament quines i com han de ser les polítiques públiques de memòria i de prevenció del feixisme

Els ajuntaments implicats en la lluita per la memòria i contra el feixisme es reunixen a Manresa per a seguir treballant  amb l’Amical de Mauthausen i debatre conjuntament quines i com han de ser les polítiques públiques  de memòria i de prevenció del feixisme.

Una quarantena d’ajuntaments integrants de la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme, Mai Més, que impulsa l’Amical de Mauthausen i altres Camps, estan convocats aquest divendres 26 d’octubre a la IV  Trobada d’Ajuntaments que té lloc al Centre Cultural el Casino de Manresa.

Aquesta quarta trobada es la continuïtat de les que van tenir lloc a Vilafranca, Santa Coloma de Gramenet i Torredembarra  i consolida una Xarxa de municipis amb l’objectiu comú de treballar  per la memòria i dotar d’eines als ajuntaments per a prevenir el feixisme i defensar els Drets Humans. Aquesta nova trobada sota la coordinació institucional de l’ajuntament colomenc, l’acolliment del municipi de Manresa i la gestió de l’Amical, mostra l’important creixement i ampliació  territorial de la Xarxa, amb la incorporació de nous municipis per tot l’estat, i amb la signatura de nous convenis entre ajuntaments i Amical.

A Manresa la Xarxa segueix debatent sobre la organització municipal per a fer front al desenvolupament de les polítiques públiques de memòria. Organització política, suports tècnics, pressupost, programes, etc. Sobre els espais de memòria de les ciutats (monuments, plaques, nomenclàtor carrers, etc).; sobre la definició, ordenació i difusió dels recursos didàctics, i les experiències municipals al servei dels tècnics i electes municipals. I el Treball en Xarxa i la coordinació intermunicipal, i el suport municipal als centres de secundària  per poder arribar als joves.

En aquesta nova trobada, els historiadors Rosa Toran i Cèsar Lorenzo platejen la temàtica ”Conceptes i terminologia al voltant de la memòria històrica. Que hi ha darrere les paraules?”, es presenta el “Banc de Recursos pedagògics sobre la deportació republicana i l’Holocaust” i el “Recull d’experiències o bones pràctiques municipals” i s’exposen els casos pràctics dels ajuntaments de Lleida, Sabadell i Vinaròs.

També està previst un Homenatge als deportats i deportades  al monument a la placa en memòria dels deportats manresans a la Plaça de Sant Domenech, amb una  ofrena floral  i la foto d’alcaldes/ses, regidors/es i membres de la Xarxa, per acabar la Trobada amb unes visites temàtiques als llocs de memòria de la ciutat, amb la col•laboració de l’Associació Memòria i Història de Manresa i la representació del dietari de la Biblioteca Popular de Manresa (1928-1939), a càrrec del Grup de Teatre els Carlins, a Biblioteca de l'Institut Lluís de Peguera.