Uns 500 alumnes han començat un nou curs al Campus de l'Alimentació de la Universitat de Barcelona (UB) que, ubicat al recinte de Torribera, actualment ofereix els graus universitaris de Nutrició Humana i Dietètica, i el de Ciència i Tecnologia dels Aliments, ambdós adscrits a la Facultat de Farmàcia de la UB. El Campus disposa per aquest 2012-2013 de 12.000 m2 d'instal·lacions amb espais i laboratoris docents, despatxos per als professors i administració, i laboratoris de I+D, entre d'altres, distribuïts en quatre pavellons diferents.
Oferta de màsters i postgraus
Una de les principals novetats és la posada en marxa l'oferta de màsters i postgraus al Campus. El primer d'ells serà el Màster en Seguretat Alimentària, organitzat per la UB, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Agència Catalana de Seguretat Alimentària. Aquesta oferta inicial es complementarà amb el màster de Desenvolupament e Innovació d'Aliments, Nutrició i Metabolisme, i el d'Història i Cultura de la Alimentació, adscrit a la Facultat de Geografia i Història.
D'altres novetats destacades són la posada en marxa de l'Edifici Docent i d'Atenció a l'Estudiant de 2.200 m2, (pavelló Verdaguer) i l'Edifici de Laboratoris Docents (Marina) d’uns 3.600m2 dedicats íntegrament a la docència experimental en ciències del aliments, tecnologia dels aliments, nutrició i dietètica.
Una altra notícia d’aquest curs 2012-2013 és la ubicació de 125 professors i investigadors als nous despatxos i laboratoris de l'Edifici de Recerca de 2.178 m2 (edifici Gaudí) que completaran el trasllat el pròxim mes d’octubre des dels actuals espais departamentals al Campus de l’Alimentació. L’activitat acadèmica (docent i de recerca) queda doncs normalitzada amb l’estada permanent d’aquest col·lectiu de professors i investigadors que provenen de 8 facultats, principalment de la Facultat de Farmàcia de la UB, i de 21 departaments, especialment del Departament de Nutrició i Bromatologia.
Santa Coloma, ciutat universitària
El Campus de l’Alimentació de Torribera és el més recent dels sis campus en què s’organitza la Universitat de Barcelona. Es tracta d’una aposta innovadora en l’organització tradicional de la UB que, amb un perfil de campus temàtic i territorial, respon a la voluntat de visualitzar el potencial de la Universitat en el sector de l’alimentació —a través de la concentració d’una part del seu potencial humà i d’equipaments. Així doncs, la UB configura aquest campus com un entorn de coordinació amb altres actors propis dedicats a l’alimentació, en sentit ampli, entre els quals cal destacar les facultats i els hospitals universitaris, amb l’objectiu de cercar nous projectes i vies de col·laboració.
Una de les novetats que incorpora el campus de l’Alimentació és el model de participació dels estudiants. A més de la formació reglada, es poden implicar en la gestió d’un conjunt d’activitats relacionades amb els seus ensenyaments però que alhora estan obertes al món local, als sectors productius i a organitzacions socials.
Finalment, el campus de l’Alimentació de Torribera també té una projecció social important que, de manera directa, afecta l’entorn local de Santa Coloma de Gramenet. No tan sols posa a l’abast de la societat activitats, serveis i infraestructures, sinó que també impulsa iniciatives destinades a donar a conèixer el campus i a vincular-lo amb la ciutat i el seu entorn. És el cas, per exemple, de la convocatòria del Premi UB - Ferran Adrià amb Gallina Blanca, que premia els millors treballs de recerca de batxillerat en l’àmbit de les ciències de l’alimentació, la nutrició, la cuina i la gastronomia; o la celebració de la festa anual ExpAliments, en el marc de la Setmana de la Ciència, que obre les portes del Campus al públic amb un programa d’activitats per a totes les edats al voltant de l’alimentació, la nutrició i els aliments.