Inaugurada la primera promoció d’habitatge públic per a gent gran a l'antiga escola Miguel Hernández

A l’edifici que ocupava l’escola s’han fet 48 habitatges dotacionals per a persones majors de 65 anys, en règim de lloguer protegit. A la planta baixa s’hi construirà un Centre de Dia. Després de l’acord amb la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament ja ha iniciat la licitació de les obres.

L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha lliurat aquesta tarda a les persones adjudicatàries els clauers dels 48 habitatges públics dotacionals per a persones majors de 65 anys, en règim de lloguer, de l'edifici situat a la confluència dels carrers Almogàvers i Laredo; l’antic espai que ocupava l’escola Miguel Hernández, en desús pel tancament del col·legi fa més de 20 anys.

Per a l'alcaldessa, Núria Parlon, aquesta promoció d'habitatges "és un projecte estratègic i un exemple de capacitat de treball conjunta amb associacions com SOS Gent Gran o Favgram, dirigit a millorar la qualitat de vida de la gent gran, a fomentar la seva autonomia i la interrelació social, i a garantir un envelliment actiu". "És la primera promoció d'habitatge pensada per entendre les necessitats de la gent gran, la primera pedra d'un model de ciutat i de treball que garanteix l'envelliment actiu", ha afegit.

Es tracta de la primera promoció d'habitatge públic per a gent gran a la ciutat –amb espais i serveis compartits- impulsada per l’Ajuntament i realitzada per l'empresa municipal Gramepark, amb la col·laboració de la plataforma ciutadana SOS Gent Gran i inclosa en el Pla d'Acció Municipal (PAM) 2019-23, en l’àmbit de l'adaptació de recursos municipals a les noves necessitats de la gent gran i de les persones amb dependència.

Les persones adjudicatàries dels pisos, després del sorteig públic del passat 27 de febrer, finalitzen així el procés que els ha permès accedir a un habitatge de lloguer protegit a la seva ciutat, dissenyat per a persones grans, sense barreres arquitectòniques, i adaptat a les seves necessitats.

Els habitatges

Hi haurà dos tipus de pisos: 43 seran de tipus 'Accessible', per a una o dues persones. Disposen d'una zona oberta formada per una sala menjador-cuina, una habitació doble, un bany i una terrassa; i 5 són de tipus 'Adaptat', per a una persona amb problemes de mobilitat reduïda, amb una sala menjador-cuina, una habitació doble i un bany accessible.
Els habitatges s’han construït sota criteris de sostenibilitat, amb aïllament tèrmic per facilitar l’estalvi energètic.

El lloguer s'adaptarà als ingressos de les persones adjudicatàries, i será màxim l'equivalent al 25% dels ingressos de la unitat de convivència, amb un màxim de 350 euros mensuals.

Més de 5.000 m2

La promoció compta amb un espai renovat de 5.375 metres quadrats, distribuït en tres plantes per als habitatges i zones comuns (3.375 metres quadrats), una àmplia zona exterior ajardinada (2.000 metres quadrats) i serveis tals com consergeria, neteja i manteniment de l’edifici

Nou Centre de Dia

S'ha reservat a la planta baixa un espai per la construcció i emplaçament d'un Centre de Dia amb una trentena de places, la licitació del qual l’Ajuntament va posar en marxa el passat 17 de juny després d’arribar a un acord amb la Generalitat mitjançant un conveni marc de col·laboració.

Reconeixement al projecte

En aquesta promoció pública d’habitatge s’ha optat per la rehabilitació i la reconversió d'un edifici en desús per donar-li nova vida i aprofitar els espais lliures de què disposa Santa Coloma per crear nous serveis per a la ciutadania 

L'Ajuntament ha invertit gairebé 3 milions d’euros en aquest projecte que s’emmarca en el Pla local d’Habitatge que té com a objectius fonamentals fer front a les situacions d’emergència habitacional i facilitar l’accés a un habitatge digne i assequible als que més ho necessiten.

Com a reconeixement, la rehabilitació de l'antiga escola Miguel Hernández ha obtingut un accèssit als premis AVS 2022 que atorga l'AVS - Associació Espanyola de Gestors Públics d'Habitatge i Sòl.

El gerent de Gramepark,va rebre el premi a la cerimònia celebrada aquest dimarts 28 a la ciutat d'Oviedo.

Un total de 39 projectes de tot Espanya han estat presentats als premis.