II Trobada d’Alumnes de la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme “Mai Més”

Més d’un centenar d’alumnes de Catalunya, l’Aragó i sud de França mostraran aquest divendres 29 (09:30h) el seu compromís contra el feixisme a l’Auditori Can Roig i Torres amb la partipació de 6 instituts colomencs.

L’associació l’Amical de Mauthausen i altres Camps de totes les víctimes del nazisme d’Espanya, ha convocat per aquest divendres 29 de maig, de 9:30 a 14h, a l’Auditori Can Roig i Torres (carrer de Rafael Casanova, núm 5)  a prop d’un centenar d’alumnes representants d’una vintena de centres de secundària de Catalunya, l’Aragó i del sud de França, que formen part de la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme “Mai Més”.

Es tracta de la II Trobada d’Alumnes per donar continuïtat al desenvolupament del projecte de Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme, que impulsa l’Amical amb el món local, i que va ser presentat al mes de març al Parlament de Catalunya en un emotiu acte amb els joves, en el marc del 70è. aniversari de l’alliberament dels camps de concentració.

En aquesta trobada a Santa Coloma prendran part alumnes de instituts de secundària de Vilanova i la Geltrú, Gavà, Manresa, Sant Celoni, Santa Coloma de Gramenet, l’Almunia de Doña Godina (Aragó) i Perpinyà. Entre els objectius d’aquesta cita destaquen l’intercanvi pedagògic d’experiències i metodologies de treball dels temes de memòria, i la reflexió sobre els orígens del feixisme i la seva relació amb els moments actuals a Europa i a casa nostra.

En el grup colomenc, hi participen estudiants i representants dels IES La Bastida, Terra Roja, Numància, Ramon Berenguer IV, Puigcastellar i Can Peixauet. Els alumnes de Santa Coloma explicaran la seva experiència en el projecte “Memòria i compromís. Buchenwald 2015”, organitzat des del Programa Joves i Cooperació de l’Ajuntament de Santa Coloma, que compta amb la col·laboració de l’Amical Mauthausen i el Museu Torre Balldovina.

Manifest conjunt


D'aquesta trobada del treball conjunt dels instituts amb l’Amical i les entitats locals, sortirà un manifest per a ser llegit a les commemoracions del Dia Internacional de l’Holocaust, al gener del 2016; i també una Declaració de Santa Coloma amb el posicionament dels joves i el seu compromís davant la situació i els perills de l’extrema dreta. Per a l’elaboració d’aquests documents es farà una reflexió i un treball previ amb els juraments que van pronunciar els deportats als camps de Mauthausen i Buchenwald, al ser alliberats.

La trobada comptarà amb la presencia de l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Nuria Parlon, i del president de l’Amical Enric Garriga, juntament amb membres de l’Amical i professorat, entre altres.