Horts domèstics a les escoles de Santa Coloma

L’Ajuntament posa en marxa el programa d’horts escolars per promoure l’agricultura ecològica i el consum responsable entre els infants. Ja s’han adherit a aquest programa municipal 17 escoles de la ciutat.

Aquest dimarts 24 al Centre d’Educació Ambiental Ecometròpoli,  l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha presentat el nou programa municipal d’horts escolars que es posa en marxa a Santa Coloma i que inclou la guia pràctica de l’hort domèstic “De l’hort a la taula”, editada per l’Ajuntament, i l’activitat associada, que s’afegirà al Programa d’activitats complementàries de les escoles, anomenada “Com fer un hort domèstic ecològic”. A la presentació, l’alcaldessa ha estat acompanyada per la regidora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Alexandra Sevilla, i el regidor d’Educació, Diego Arroyo.

Fa poc menys d’un any, l’Ajuntament de Santa Coloma posava en marxa el Projecte municipal d’agricultura urbana –els horts urbans- adreçat a persones aturades, jubilades i per als col·lectius vulnerables. Amb el nou programa d’horts adreçat a les escoles, “fem un pas més, per apropar l’experiència dels horts domèstics i ecològics als més petits, als professors i a les escoles, perquè apostem pels valors de l’agricultura ecològica, el consum sostenible i responsable”, ha destacat l’alcaldessa Núria Parlon, “alhora és una manera de recuperar en certa manera els nostres signes d’identitat, la memòria històrica de Santa Coloma, com a poble de conreus”.

Una eina didàctica adreçada a les escoles

La guia “De l’hort a taula” està adreçada a les escoles –de moment hi ha 17 escoles que s’han adherit al programa- i també a tots els col·lectius ciutadans i famílies que vulguin aprendre a fer un hort domèstic. És una eina didàctica per aprendre a plantar, a triar els vegetals segons les estacions, a fer el substrat i els tractaments apropiats  tenint en compte que es tracta d’un hort ecològic.

És un document que anima a gaudir d’un hort domèstic ecològic, respectuós amb el medi ambient, que utilitza adobs naturals, que lluita contra les plagues i malures amb productes naturals, que respecta i valora els petits animalons que podem trobar a l’hort i que fomenta el respecte a la vida i a la natura. Alhora també ens fa reflexionar sobre l’origen dels aliments que consumim, el tractament que reben durant la seva producció, el camí que recorren abans d’arribar a la nostra taula i de quina manera aquests tractament poden influir sobre la nostra salut i la del nostre entorn.

Els continguts de la guia han estat elaborats des de l'equip tècnic d'Ecometròpoli, format per cinc treballadors dels plans d'ocupació, que son homes i dones colomencs amb titulació superior contractats per Grameimpuls. A més, aquests equips són els encarregats de les visites a les exposicions permanents a Ecometròpoli, alguns tallers i la resta d'activitats del centre.

Formació per a la creació d’horts escolars ecològics

A més de la Guia, l’Ajuntament ofereix formació, a partir de tallers adreçats al professorat interessat de les escoles públiques i concertades. També proporcionarà l’ajuda a totes les escoles que disposin d’hort (taules o terra) i vulguin aprendre a fer una gestió ecològica i eficient. En aquest cas els tallers de formació a mestres i alumnes  es faran a Ecometròpoli o a l’escola amb la condició de que el centre disposi del material (taules, substrat, plantè...) tal com s’informa a la guia editada.

Aquesta oferta de tallers formarà part del Programa d’Activitats Educatives Complementàries de ciutat del curs 2015-2016 i els centres la podran demanar.

Quart aniversari d’Ecometròpoli

A finals del mes de març, el Centre d’Educació Ambiental Ecometròpoli arriba al se quart any de funcionament. En aquest equipament municipal es fan activitats educatives i adreçades a les famílies i escoles per promoure valors com la cura pel medi ambient, el coneixement de la natura i la fauna colomenca, entre d’altres aspectes, a partir de tallers i exposicions permanents. De fet entre les diverses activitats que s’hi ofereixen destaquen la reintroducció de fauna salvatge en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya - xoriguers, oliva, etc-, els itineraris al parc Serralada de Marina, a més dels tallers de cap de setmana com els dedicats als domèstics que es realitzen des de fa dos anys i que és una de les activitats més exitoses del cap de setmana, amb la participació 50-60 persones per sessió .

Actualment, visiten Ecometròpoli  unes 15.000 persones cada any,  de les quals un 75% són infants dels centres escolars, sobretot d’escoles de Santa Coloma però també d'altres municipis.