"Harar-Jogol. Viatge pictòric a una ciutat d’Etiòpia", nova exposició al Museu

El dissabte 17 (20.00) en el marc de la Nit dels Museus s'inaugura aquesta mostra de l'artista Carles Mariné al Museu Torre Balldovina.

El proper dissabte 17 de maig, a les 20.00 h, s’inaugura al Museu Torre Balldovina l’exposició “Harar-Jogol. Viatge pictòric a una ciutat d’Etiòpia”, una mostra de l’artista Carlos Mariné que ens convida a passejar pel centre d’aquesta ciutat, on hi ha viscut i treballat durant molts anys i que encara avui és evocada a la seva obra.

La mostra recull records, notes i evocacions fruit de les vivències del pintor en aquesta ciutat de llegenda, i ho presenta com les pàgines d’un gegantí diari o quadern de notes, de forma heterogènia, amb línies, colors i textos.
L’exposició visualitza el recorregut que el pintor feia cada matí per la ciutat emmurallada, tot baixant per l’agitat carrer de makina guirguir, per acabar anant a seure davant de la plaça del gran mercat i passar allà tot el matí absort en la contemplació de la vida dels habitants de Jogol: grups de noies vestides amb els acolorits vestits hararis; gent del camp amb burros carregats de llenya per vendre al mercat; venedores de fruita, verdura i cat... Totes les ètnies d’Etiòpia, àrabs i somalis, cristians i musulmans, palpitant al ritme del batec de Jogol, la ciutat emmurallada de Harar.

Harar, ciutat santa de l’Islam, referent històric i religiós de la Banya d’Àfrica, antic pas obligat de caravanes i viatgers. El seu ja mil·lenari nucli urbà, de carrerons laberíntics envoltats per la seva muralla, és conegut amb el nom de Jogol pels seus habitants més antics, els hararis, encara que gelosos de la seva llengua i de la seva identitat, anomenen “harari” a qualsevol que vulgui compartir la seva cultura, la seva manera de fer i de viure.

L’exposició es podrà visitar fins al 15 de juny dintre de l’horari habitual del Museu (tardes: de dimarts a dissabte, de 18 a 20.30 h; matins: dissabtes, diumenges i festius, d’11 a 14 h; dilluns tancat). Per a més informació us podeu adreçar al Museu Torre Balldovina, plaça de Pau Casals, s/n; tel. 93 385 71 42.