Festival Passatge Insòlit

El festival dedicat a les arts del firaire arriba el dissabte 26 i el diumenge 27, de 18 a 23 h, als jardins de la Torre Balldovina.

El passat divendres 18, s'ha presentat a la sala d'actes del Museu Torre Balldovina el tercer i darrer capítol del Festival Passatge Insòlit 2013, la Fira d'Arts del Firaire. Després de les tres "Nits del Passatge" que van tenir lloc la passada primavera i el "Passatge de Festa" que es va fer a la Festa Major d'Estiu, els propers dissabte 26 i diumenge 27 arriba el torn de les arts firaires.

Passatge Insòlit és una iniciativa d’arts escèniques del grup artístic colomenc Denominació d’Origen Santa Coloma (DOSC), que té el suport de l’Ajuntament de la notra ciutat mitjançant un conveni de col·laboració vigent fins al 2015.

Enguany s'ha arribat a la vuitena edició d'aquest festival artístic multidisciplinar, i és el segon any de la nova etapa en forma de cicle, que ha suposa l’ampliació en el temps dels espectacles a l’aire lliure, enguany del 18 de maig al 27 d’octubre en diferents moments. El cicle, en general, compta amb actuacions de diferents artistes internacionals i locals especialitzats el circ, la música, les titelles i el cinema, entre d’altres.

II Fira d'Arts del Firaire

Aquest festival de Santa Coloma de Gramenet especialitzat en les arts del firaire i programat enguany pels dies 26 i 27 d’octubre als mateixos Jardins de la Torre Balldovina, convoca per segon cop espectacles locals i internacionals de primer nivell en petites carpes, on es mostren atraccions que funcionen amb energia humana i petits shows inspirats en les barraques de fira. Es tracta d’un certamen únic a l’Estat en el seu gènere, que enguany aposta per consolidar el format de fira especialitzada i atraure nous públics.

La regidora de Cultura, Petry Jiménez, ha dit a l'acte de presentació que Passatge Insòlit "és un projecte de ciutat que ha esdevingut un referent cultural oferint-nos vuit anys de màgia, emocions i sorpreses". Per a Andreu Banús, de Denominació d’Origen Santa Coloma, l'objectiu dels organitzadors del festival és "obrir cap a fora un projecte consolidat a la ciutat i contextualitzar-lo a l'àrea metropolitana". per això, en els propers dies es fara una presentació del Passatge Insòlit a la ciutat de Barcelona.

Programació del festival

Artistes internacionals com l’holandès Lejo i la seva sèrie d'esquetxos amb les mans que crea simpàtics personatges o la companyia Circusdrome i el seu descobriment més recent –la noia més petita del món amb tan sols 20 centímetres d’alçada i que viu dins d'una peixera–, són alguns dels plats forts d’aquesta edició. 

Un dels trets característics de la posada en escena del petit festival és no disposar de cap espai central, perquè cada espai és important en si mateix i conforma, en relació amb els altres, una xarxa que permet a l’espectador crear un Passatge Insòlit a la seva mida. 

La impossibilitat de veure tots els espectacles –que se succeeixen simultàniament– en un sol dia convida el públic a tornar-hi l’endemà. Aquest itinerari personalitzat connecta amb la segona aposta d’aquest singular format: la recuperació de la mida humana. Els mecanismes han de ser simples, comprensibles, accionats per la força humana o fonts no convencionals d’energia. L’espai sonor no ha de sobrepassar mai el volum que permet la gent parlar sense cridar. La música es produirà en directe i sense amplificació, els presentadors treballaran a viva veu o utilitzant megàfons acústics. L’objectiu és aconseguir la màxima proximitat amb l’espectador. 

Artistes i espectacles del Festival 2013:

  • Lejo - Hands Up!
  • Ponten Pie - Ârtica
  • Circusdrome - Morna, la noia de la peixera
  • La Banda del Passatge - Comitè de Propaganda
  • L'Avalot - Dia de Pesca / TDB / Carpa Fosca
  • Cia Irrepresentable - The Mechanicals