Exposició "Desenterrant el silenci"

Fins al 15 de juliol es pot visitar el projecte fotogràfic i documental de Sergi Bernal a partir de la història d’Antoni Benaiges, un mestre dels anys de la República.

“Desenterrant el silenci” és un projecte fotogràfic i documental de Sergi Bernal a partir de la història d’Antoni Benaiges, un mestre dels anys de la República. La mostra es podrà veure del 31 de maig al 15 de juliol al Museu Torre Balldovina.

La inauguració serà el dia 31 (20.00) amb la participació de Delphine Crespo, familiar d’assassinats per la repressió i membre de la Plataforma contra la Impunitat del Franquisme; Sergi Bernal, autor del projecte, i Petra Jiménez, regidora de Cultura, Solidaritat i Cooperació.

L’escola nacional mixta de Bañuelos de Bureba, al gener de 1936, va publicar el quadern El mar, visión de unos niños que no lo han visto nunca, on es pot llegir: “El mar serà força ample i llarg. Serà molt profund.” Així és com s’imaginava el mar un nen d’un poblet de Burgos, un deixeble d’Antoni Benaiges, que mai l’havia vist, i així és com va quedar recollit al quadernet escolar. En aquesta llibreta, el mestre va animar els seus alumnes a imaginar i descriure el mar. I els va prometre que ben aviat farien una excursió per poder-lo mirar per primera vegada. Diversos testimonis indiquen que l’Antoni els va prometre que els portaria a Barcelona. Però el somni va quedar truncat el 19 de juliol del 1936.

Hi ha dues activitats relacionades amb l’exposició. D’una banda, el 5 de juny (19.00) es farà una visita comentada de l’exposició a càrrec de l’autor, Sergi Bernal. De l’altra, el dia 8 (19.00) es projectarà el documental "Els mestres catalans: de la guerra a l’exili," amb la presència de l’autor, Agustí Corominas. i amb la participació de Sebastián Gertrudix, mestre i expert en el mètode educatiu Freinet.