Exposició amb motiu del Dia del Consumidor

Del 22 de març al 5 d'abril es pot visitar a la Biblioteca Central la mostra "Tothom som persones consumidores” organitzada per l'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor.

"Tothom som persones consumidores” aquest es el tema de la exposició organitzada per l’Oficina Municipal d'Informació al Consumidor (OMIC) que podeu veure del 22 de març al 5 d’abril a la Biblioteca Central, amb motiu del Dia del Consumidor que es va celebrar el 15 de març. La mostra havia estat fins al dijous 21 a la Biblioteca Singuerlín.

El 63% de les consultes que es reben a l'OMIC sobre el sector bancari fan referència a les preferents

El 2012, l’OMIC va atendre 576 consultes relacionades amb el sector bancari. El 63% (303) feia referència a les participacions preferents i deute subordinat d’entitats financeres, fet que va derivar en 31 expedients. L’OMIC els va gestionar per la via de la mediació o, en el cas de reclamacions contra Catalunya Caixa, a través de l’arbitratge de consum.
Entre els mesos de gener i febrer de 2013, l’OMIC va atendre 59 consultes sobre aquesta problemàtica, la majoria plantejades per persones afectades per participacions preferents de Bankia (Caja Madrid, Caixa Laietana i Bancaja, entre altres). Malgrat que al desembre de 2012 es va fer públic que Bankia també obriria la possibilitat de l’arbitratge de consum per canalitzar les reclamacions dels usuaris titulars d’aquests tipus de productes, el cert és que encara no s’ha aprovat aquest procediment. No obstant, l’OMIC continua recollint les reclamacions de ciutadans i ciutadanes de Santa Coloma —hagin convertit o no les participacions preferents en accions de Bankia—, i les gestiona a través de la mediació amb el departament d’atenció al client de l’entitat. Si properament s’obre la via de l’arbitratge de consum, l’OMIC contactarà amb les persones que hagin fet arribar la seva reclamació per informar-los d’aquesta possibilitat.

L’arbitratge de consum és una alternativa a la reclamació per via judicial que es caracteritza per ser àgil, senzilla, gratuïta i vinculant. Ara bé, la submissió a aquest arbitratge és voluntària i depèn que Bankia accepti sotmetre-s’hi. Els usuaris que optin per la via judicial, també poden rebre informació i orientació específica sobre aquest tipus de procediment a través dels assessors jurídics de l’OMIC. Per concertar visita o rebre més informació, podeu escriure a omic@gramenet.cat.