Es dona un nou impuls al ‘Protocol Santa Coloma Xarxa Violeta’

El «Protocol Santa Coloma Xarxa Violeta» es va activar el novembre del 2019, per crear espais segurs contra les violències masclistes i lgtbifòbiques.

El «Protocol Santa Coloma Xarxa Violeta» s’adapta als temps de pandèmia ampliant la xarxa d’espais violetes per tota la ciutat amb la incorporació de nous comerços essencials i de proximitat, com supermercats, farmàcies i botigues, que esdevenen espais segurs i de referència on es poden adreçar les dones davant d’una possible agressió sexista i des d’on, sempre que sigui necessari, s’activarà la coordinació amb professionals especialitzades.

Aquest nou impuls s’està portant a terme gràcies a la incorporació d’un nou equip de cinc agents liles, que van començar a treballar el desembre passat, i que reforçarà la comunicació amb els establiments ja adherits al projecte, i encetarà noves col·laboracions amb locals i serveis essencials, al mateix temps que els proveirà de material i formació específica sobre el Protocol.

L’objectiu és que la situació actual d’excepcionalitat no aturi el compromís de Santa Coloma com a ciutat lliure de violències masclistes, i es continuï treballant des de la prevenció i l’eradicació de les agressions masclistes i lgtbifòbiques. Ara, més que mai, el teixit comercial i els serveis de la ciutat esdevenen essencials per aconseguir trencar l’aïllament de moltes dones i promoure que els carrers de la ciutat siguin segurs i lliures de violència masclista.

Funcionament del Protocol

El «Protocol Santa Coloma Xarxa Violeta» es va activar el novembre del 2019, per crear espais segurs contra les violències masclistes i lgtbifòbiques. Actualment, més d’un centenar d’establiments i serveis en formen part, com l’Agrupació del Comerç i la Indústria, locals d’oci, restaurants, comerços, farmàcies, benzineres, taxis, allotjaments, grua municipal, servei neteja i agents cívics nocturns entre d’altres.

Els i les participants s’identifiquen amb un adhesiu en el qual es pot llegir «Santa Coloma Xarxa Violeta». A més, també compten amb una infografia explicativa de com funciona el Protocol d’actuació als espais d’oci.

Qualsevol persona pot comunicar una situació de violència: la persona agredida, el personal responsable del local o altres testimonis. Un cop s’ha comunicat, el personal de l’establiment centralitza la intervenció. Si es tracta d’una agressió greu o molt greu d’agressió sexual, s’activa el Dispositiu Especial d’Atenció, trucant a la Policia Local, qui es desplaça al lloc dels fets i posa en marxa la presència dels recursos i professionals necessaris. En funció de la gravetat dels fets es requereix l’atenció d’urgència i l’acompanyament psicològic especialitzat.