Els Trabucaires reediten l’antiga Guerra del Francès

Els Trabucaires de Santa Coloma són els organitzadors de la 10a edició de la jornada commemorativa de la Guerra del Francès que tindrà lloc aquest dissabte 30 (18:00h).

La concentració serà a la parròquia de Sant Josep Oriol. Després, la colla colomenca recrearà la batalla al carrer Major, la plaça d’en Joan Manent i el carrer de Sant Carles. Coincidint amb aquesta activitat, s’instal·larà un mercat d’època a la plaça de la Vila durant tot el cap de setmana.

L’exèrcit napoleònic va entrar a Barcelona el 13 de febrer de 1808 i situaren tropes als pobles veïns. Es formà un cordó de tropes catalanes a Molins de Rei, Rubí, Sant Cugat, Montcada, Santa Coloma i Badalona. Els Miquelets i el Sometent, juntament amb el tinent coronel Milans del Bosch, van infligir fortes pèrdues als francesos en atacs per sorpresa. A començament de setembre van haver-hi combats a la Torre del Baró. Milans va retirar-se a les altures de Sant Jeroni de la Murtra on establí el seu campament, al replà que hi ha entre les ermites de Sant Climent i Sant Onofre. El 22 de setembre va tenir lloc la batalla que ara es recorda. L’atac per sorpresa, a trenc d’alba, va causar la retirada de les tropes franceses.