Els 90 anys de la República protagonitzen la 8a edició del Programa de memòria històrica

Fins al maig, es desenvoluparan més d’una trentena d’actes amb formats molt diversos. Hi han col·laborat l’Ajuntament així com 18 col·lectius, entitats i partits polítics de la ciutat.

La commemoració del 90è aniversari de la proclamació de la II República serà un dels eixos centrals de la 8a edició del Programa de memòria històrica, que ha arrencat aquest dimarts, al voltant del 27 de gener, dia en què les tropes franquistes van entrar a la ciutat el 1939, i s’allargarà fins a finals de maig. El componen més d’una trentena de propostes en formats molt diversos, com ara la projecció de documentals i pel·lícules, exposicions, conferències, teatre, presentacions de llibres, debats, recitals, lectures dramatitzades o jocs, amb l’objectiu de crear un marc de debat i divulgació històrica.

Un programa complet i transversal en el que hi ha col·laborat la Regidoria de Participació i Memòria Històricaaixí com altres departaments de l’Ajuntament, i una divuitena de col·lectius, entitats ciutadanes i partits polítics, perquè no quedin en l’oblit les conseqüències de la repressió franquista i dels feixismes: “No deixarem de treballar conjuntament —ha manifestat l’alcaldessa, Núria Parlon— en la difusió de la nostra història recent, en la reivindicació de les persones i col·lectius que van lluitar, i en no pocs casos van perdre les seves vides, per les llibertats, tot redoblant la pedagogia sobre els perills de la repressió i el totalitarisme”.

Les activitats es duran a terme amb totes les garanties de preservació de la salut i la seguretat de les persones, tenint en compte les mesures sanitàries establertes per la pandèmia de la Covid-19.

90è aniversari


Una gran part de les propostes estan directa o indirectament vinculades amb la commemoració del 90è aniversari de la proclamació de la II República, que va tenir lloc el 14 d'abril de 1931. Entre les iniciatives previstes, destaca el cicle «Republicanes, la conquesta de la ciutadania» (més informació a la pàgina 4), que inclourà la conversa literària «Guerrilleres de la Memòria» (3 de febrer, 18 h), amb MªÁngels Cabré, escriptora i directora de l’Observatori Cultural de Gènere, i Antonina Rodrigo, escriptora i pionera en la recuperació de la memòria històrica. Altres propostes són: la taula rodona «Processos sumaríssims als alcaldes republicans: el cas de Celestí Boada» (10 de març, 19 h), amb els historiadors Pau Vinyes, Queralt Solé i Juanjo Gallardo; la conferència «Con voz y voto» (17 de març, 18 h) sobre la conquesta dels drets de les dones a la II República, a càrrec de Carmen Domingo, escriptora, conferenciant i docent, i la projecció de la pel·lícula Josep (29 abril, 19.30 h), amb la presència de l’actor Sergi López.

Exposicions i teatre

Enguany també destaca l’àmplia oferta d’exposicions amb relació a altres anys així com les propostes teatrals vinculades a la Memòria Històrica. Pel que fa a exposicions, recordem que el passat 26 de gener es va inaugurar «El farcell de la postguerra. Quan la gana aguditza l’enginy» al Museu Torre Balldovina, que es podrà visitar fins al 21 de març, una mostra que explica com es va alimentar la població des de la fi de la Guerra Civil, el 1939, fins a la fi de l’autarquia, l’any 1951, i que vol retre un homenatge a totes aquelles famílies que van viure una de les etapes més dures i llargues del nostre país. També es podrà visitar l’exposició itinerant «Abans i després de Stonewall» (Del 8 al 12 de febrer a la Biblioteca del Fondo, i del 15 al 26 de febrer, a la Biblioteca Singuerlín-Salvador Cabré), i l’exposició fotogràfica «La col·lectivitat agrària a Gramenet de Besòs durant la Guerra Civil» (15 d’abril, 19 h, Ca la Sisqueta). La presentació anirà acompanyada d’una petita xerrada a càrrec del Grup d’Història José Berruezo. També s’han incorporat dos espectacles gratuïts al Teatre Sagarra: la lectura dramatitzada «Defensa’m perquè és mentida» (22 d’abril, 18.30 h), a càrrec de María Rodríguez, guionista i intèrpret, i l’espectacle teatral «Molotov» (6 de maig, 20 h), de David Pintó i Joan Valentí, basat en el llibre Caso Cipriano Martos; i una activitat multidisciplinària al Centre Pompeu Lab, «El joc dels brigadistes» (14 de maig, 18.30 h), que pretén donar a conèixer el paper de les Brigades Internacionals durant la Guerra Civil.

Les dones, protagonistes


Una bona part de les propostes del Programa de memòria històrica 2021 gira entorn del paper de les dones en la història recent de Santa Coloma. En destaquen algunes vinculades a la II República, ja comentades en el text principal, així com aquestes altres: el diàleg-taller en línia «Lesbianes, del somni republicà a l’exili interior» (16 de febrer, 18 h); el documental «Las Sinsombrero» (17 de febrer, 18 h) amb taula rodona a càrrec de la directora, Tania Balló; la projecció de la pel·lícula Las Trece Rosas (7 d’abril, 18.30 h) i debat a càrrec de Núria Parlon, Rosa Barenys i Pilar Molina; el concert poètic «A les dones del 27» (14 d’abril, 18 h), a càrrec de Lucía Sócam, cantautora d’origen sevillà; la conferència «Transgressores. De la Rive Gauche a la Primavera Republicana» (28 d’abril, 18 h), amb la participació de Maria Àngels Cabré, crítica literària, escriptora i directora de l’Observatori Cultural de Gènere; i la conferència «Obreres. L’emergència del feminisme obrer» (12 de maig, 18 h).

Banc de Memòria Oral

Preservar la memòria històrica per salvaguardar les llibertats i drets de la ciutadania és l’objectiu d’aquesta iniciativa del Museu Torre Balldovina, que continua buscant colomencs i colomenques, majors de 55 anys, que vulguin aportar el seu testimoni oral per a la configuració del Banc de Memòria Oral de la ciutat. Grans i petites històries que ajuden a fer-se una idea de com era la vida quotidiana en aquells anys. Per col·laborar, contacteu amb el Museu Torre Balldovina: 93 385 71 42/ museutorreballdovina@gramenet.cat

Itinerari pels refugis antiaeris

El 13 de març (11 h) es presentarà al Museu Torre Balldovina l’ampliació de la senyalització dels refugis antiaeris de “Gramenet del Besòs” (així és com va ser coneguda Santa Coloma de Gramenet durant la II República i fins a la fi de la Guerra Civil) i el seu itinerari. L’any 2017 es van senyalitzar a diferents punts del municipi dotze refugis antiaeris coneguts a partir de les fonts documentals. L’any 2019, gràcies a les fonts orals, se’n van senyalitzar cinc més. Enguany, després del darrer estudi documental, es coneix la localització d’alguns refugis més en els quals s’hi posaran noves plaques. Aquest itinerari per la ciutat permetrà conèixer la situació d’alguns d’aquests refugis, dels que ja hi havia senyalitzats i dels nous on s’hi han col·locat plaques. Inscripcions: museutorreballdovina@gramenet.cat /93 385 71 42