El Museu acull una exposició sobre la fam a la postguerra

Es pot visitar al Museu Torre Balldovina l’exposició “El Farcell de la postguerra. Quan la gana aguditza l'enginy”.

Una mostra que ens explica com es va alimentar la població des de la fi de la Guerra Civil fins a la fi de l’autarquia, l’any 1951, i que vol retre un homenatge a totes aquelles famílies que van viure una de les etapes més dures i llargues del nostre país, quan l’enginy va ser, en moltes ocasions, un recurs per poder sobreviure. La mostra està dividida en deu àmbits on hi són presents l’Auxili Social, les cartilles de racionament, l’estraperlo, el problema de la salut, l’economia domèstica o els receptaris de subsistència, entre d’altres.

Els tres anys de guerra havien deixat una economia totalment desorganitzada; una vegada acabada la guerra comença un període de recuperació aprofitant les possibilitats que donava una mà d’obra extremadament barata i sense cap possibilitat de protestar per les miserables condicions de vida i treball. Amb aquestes condicions precàries hi havia molta gent que no tenia accés als aliments que proporcionava l’estraperlo, el comerç il·legal que abastava de productes el mercat negre. Mentre els preus oficials corresponien als cupons adjudicats a les famílies i que eren insuficients, es podien comprar majors quantitats i altres productes de manera il·legal.

L’exposició, produïda pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Museu d'Història de Catalunya i la Fundació Antiga Caixa de Sabadell 1859, es podrà visitar al Museu Torre Balldovina fins al 21 de març en l’horari habitual d’obertura al públic.