El Sagarra acull els assaigs i l’estrena de tres produccions internacionals

"Només són dones" es presenta aquest divendres 19 (21h) al Teatre Sagarra i obrirà la temporada del TNC. "Federico García" i "Aquiles", dues primícies del Festival Grec, es veuran també a la nostra ciutat.

El Teatre Sagarra acollirà aquest estiu tres produccions escèniques que ja han concretat la seva participació en diversos festivals  internacionals. La primera, Només són dones, dirigida per Carme Portacelli i interpretada per l’actiu Míriam Iscla, la ballarina Sol Picó i la compositora i cantant Maika Makovski, s’estrenarà el 19 de juny (21.00). Les altres dues són col·laboracions del Teatre amb el Festival Grec 2015.

En la línia de posicionar-se com a espai de referència, el Sagarra cedeix les instal·lacions a tres companyies perquè, en règim de residència, hi muntin i ofereixin al públic colomenc tres espectacles exclusius: la ressenyada Només són dones, que obrirà la temporada del Teatre Nacional de Catalunya (TNC), el docudrama Federico García i l’espectacle de dansa Aquiles o l’estupor. Durant els mesos de juny i juliol, el Sagarra veurà prendre forma aquests projectes de creació multidisciplinària i, en contraprestació, el públic local gaudirà de les estrenes a preus reduïts.

No és la primera vegada que el Teatre Sagarra participa en el naixement de propostes culturals de primer nivell. El 2010, Joan Manuel Serrat hi va preparar el disc i la gira que va dedicar al poeta Miguel Hernández. El 2012, la companyia Perla 29 va presentar Cyrano de Bergerac en aquesta sala. El 2013, finalment, s’hi va estrenar el musical T’estimo, ets perfecte, ja et canviaré, al qual van ser convidats els usuaris del Mercat Sagarra.

‘Només són dones’ i la memòria històrica

Només són dones parla de cinc dones que van patir la repressió de la Guerra Civil. Realitat i fantasia es barregen en una ficció d’històries , algunes de les quals van succeir a la vida real. Aquest és un espectacle multidisciplinari on intervenen la dansa, la música i la interpretació. Les tres disciplines en viu serveixen per fer un homenatge a totes aquelles dones lluitadores, heroïnes condemnades al silenci. La directora, Carme Portacelli, va pensar en Santa Coloma «per fer la nostra estrena mundial. Sabem que aquest municipi té una gran activitat cultural [...] i que compta amb associacions que treballen per la igualtat i per la memòria històrica». El preu de l’entrada serà de 10 €, i el grups de dones i les associacions que treballen en l’àmbit de la memòria històrica en tindran descomptes.

El docudrama ‘Federico García’ arribarà a la tardor

Un altre projecte de suport a la producció és Federico García, que arribarà al Sagarra a la tardor dins de la programació estable. Aquesta obra, dirigida per Pep Tosar, repassa la trajectòria d’un dels poetes més llegitsen llengua castellana, Federico García Lorca, assassinat el 1936 a Granada durant els inicis de la Guerra Civil. Hi col·laboren el guitarrista flamenc de Miguel Poveda, Jesús Guerrero, el bailaor Jesús Carmona i la cantaora de Las Migas, Alba Carmona.

‘Aquiles o l’estupor’, dansa contemporània per a l’estiu

A mitjan juliol, abans que arribi al Grec, el Sagarra presentarà el muntatge Aquiles o l’estupor, d’IT Dansa. La dansa, la música i la interpretació dramàtica es fusionen amb una narració poc convencional. Es tracta d’una producció que combina els talents d’Albert Mestres i dels joves ballarins d’IT Dansa amb les tècniques de dos artistes noruecs de renom internacional: la coreògrafa Ina Christell Johannessen i el compositor Knut Vaage.