El primer ple de l’any ratifica la pròrroga d’instal·lació especial de terrasses i modifica l’impost sobre les plusvàlues

El ple municipal de gener ha ampliat fins al desembre de 2023 el procediment i criteris que permet de manera provisional, la instal·lació de terrasses dels establiments de restauració de la ciutat en el marc del Pacte Local de reconstrucció per la crisi provocada per la pandèmia. També ha aprovat provisionalment la nova redacció de l’Ordenança fiscal sobre l’Impost sobre l’Increment de Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana (IIVTNU o plusvàlua). A més ha donat suport a la sol·licitud presentada per la Colla de Gegants i Capgrossos de la ciutat perquè Santa Coloma opti a la candidatura de Ciutat Gegantera a l’any 2023 i també a la proposta d'adhesió del municipi a l’Associació de Viles Termals de Catalunya.

Aquest dilluns 31 de gener s’ha celebrat el ple municipal de nou en sessió telemàtica. En el decurs del mateix s’ha ratificat el decret de pròrroga fins al desembre de 2023 dels criteris excepcionals i provisionals que regulen les condicions i el procediment per atorgar possibles ampliacions de les autoritzacions vigents en relació a la instal·lació de terrasses annexes als establiments de restauració. Aquesta ampliació es realitza en el marc del Pacte Local de reconstrucció social, econòmica i cultural de Santa Coloma de Gramenet per la crisi general provocada per la pandèmia del Covid-19. Les autoritzacions s’hauran de compatibilitzar amb l’ús comú general de la ciutadania i la seguretat sanitària tal i com assenyala el decret aprovat al novembre de 2020.

A la primera sessió plenària de l’any s’ha tractat i aprovat inicialment la proposta de nova redacció de l’Ordenança fiscal que fa referència a la coneguda Plusvàlua municipal arran de la sentència del Tribunal Constitucional 182/2021 que recordem, va declarar la inconstitucionalitat i nul·litat de determinats articles de la llei d’hisendes locals, concretament aquells que feien relació al mètode de càlcul d’aquest impost. Posteriorment el Reial decret Llei 26/2021, que va entrar en vigor el passat 10 de novembre de 2021, va donar una nova redacció als articles declarats inconstitucionals i va establir un termini de 6 mesos als Ajuntaments per adequar les seves ordenances municipals als nous preceptes. L’actual proposta, per tant, s’ha presentat dins del període legalment establert.

Respecte al text de la nova ordenança fiscal, aquesta fonamentalment és el model proposat per la Diputació de Barcelona, una vegada adaptat a la nova legislació vigent, afegint les bonificacions que l’Ajuntament tenia ja establertes en l’anterior ordenança i  els paràmetres de gestió propis de l’entrada en vigor del conveni de l’Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona (ORGT).

Fins ara, la persona interessada presentava la documentació a l’Ajuntament i aquest emetia una liquidació que notificava amb un període de pagament, a partir de l’entrada en vigor de la nova ordenança, la persona interessada podrà presentar l’impost mitjançant el sistema d’autoliquidació, és a dir, presentarà la documentació, veurà el càlcul resultant i ingressarà la quota, si és el cas.

Per aquelles persones que no vulguin utilitzar les aplicacions informàtiques que posa a l’abast de tota la ciutadania la Diputació de Barcelona a través de l’ORGT, podran demanar cita prèvia i ser atesos pel personal especialitzat del servei de gestió tributària.

Aquest acord romandrà exposat al públic durant 30 dies hàbils i esdevindrà definitiu en cas de no presentar-se al·legacions.

 

Suport institucional a la candidatura a ‘Ciutat Gegantera’ per a l’any 2023

D’una altra banda amb motiu del 40è aniversari de la Colla de Gegants i Capgrossos de Santa Coloma de Gramenet i a petició d’aquesta entitat, l’Ajuntament de la ciutat ha aprovat donar suport perquè opti a la candidatura de ‘Ciutat Gegantera’ 2023.

Aquest esdeveniment, impulsat per l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, se celebra des de 1985 i implica la realització de nombroses activitats de l’àmbit de la cultura tradicional, entre elles una multitudinària trobada de colles.

Així mateix, de ser escollida Ciutat Gegantera, Santa Coloma acolliria els gegants de l’agrupació - anomenats Treball i Cultura i representatius de Catalunya - fins a la celebració de la següent edició de l’esdeveniment.

El suport a aquesta candidatura és una altra mostra de la implicació incondicional del govern municipal amb el foment de la cultura popular i tradicional a la nostra ciutat.

 

Santa Coloma al mapa de les Ciutats Termals

A la sessió plenària també s’ha tractat la incorporació de la ciutat a l’Associació de Viles Termals de Catalunya.  Recordem que durant les obres de perforació del túnel de la línia L9 del metro de Barcelona, al voltant de l’estació “Fondo” de Santa Coloma, es va detectar una anomalia geotèrmica. Aquesta es va atribuir a l’ascens d’aigua profunda a favor d’algun accident tectònic, de manera anàloga a altres jaciments termals catalans.

Fets els estudis corresponents es desprenia la possibilitat de donar subministrament d’energia tèrmica a diversos equipaments de la ciutat, així com l’opció de crear un centre lúdic termal a la ciutat.

Actualment l’Associació de Viles Termals de Catalunya està integrada pels municipis de Caldes d’Estrac, Caldes de Montbui, La Garriga, El Vendrell, Sant Hilari de Sacalm, Caldes de Malavella, Santa Coloma de Farners i Sant Climent Sescebes. La finalitat d’aquesta entitat és la de posar en comú i col·laborar per un desenvolupament sostenible del termalisme des dels àmbits competencials turístic, sanitari, social, cultural i mediambiental que siguin d’interès local.

 

Nomenament de la gerència de Bressolgramenet i renuncia de la regidora Núria Larroya

Per últim en aquest ple s’ha proposat  el nomenament de Silvia Lombarte Bel com a gerent de l’empresa municipal Bressolgramenet SA i s’ha pres coneixement de la renúncia a la condició de regidora formulada per la Sra. Núria Larroya del grup municipal En Comú Podem (ECP). A més s’ha ratificat l’acord d’adhesió al programa “Servei Local de Teleassistència” de la Diputació de Barcelona 2021-2024 per un import de 959.401,76€.

Finalment s’ha aprovat una modificació de crèdit en relació al conveni amb Fundació Privada Habitat 3 que gestiona la societat municipal Gramepark.  Amb la modificació pressupostària s'està en condicions de signar el conveni amb Habitat3 que representa una suma d'esforços amb el tercer sector per lluitar contra l'emergència residencial. Habitat 3 adquireix pisos a la ciutat en el mercat privat i els posa a la disposició dels Serveis socials municipals a canvi d'un cànon i ajudes per a la rehabilitació. La proposta de conveni estipula un màxim de 10 habitatges.

 

Mocions aprovades

  • Moció per reclamar la laboralitat i la millora de les condicions laborals dels repartidors i repartidores de plataformes
  • Moció per refermar el compromís de Santa Coloma de Gramenet amb l’antifeixisme i la recuperació de la memòria històrica: ni racisme, ni lgtbifòbia, ni classisme