El pressupost municipal 2013 prioritza el benestar de les famílies i la lluita contra l’atur

El Ple ha aprovat la proposta inicial de pressupostos 2013. La previsió prioritza dos fronts: les polítiques socials per ajudar les famílies que més ho necessiten i la creació de noves mesures per lluitar contra l’atur a la ciutat.

Amb el vot favorable dels tres partits que formen l’Equip de Govern (PSC, ICV-EUiA i CiU) i el vot en contra del PP, PxC i GG, el Ple extraordinari del Consistori de Santa Coloma de Gramenet ha aprovat avui 19 de novembre la proposta inicial del pressupost municipal per a l’exercici 2013, que inclou els pressupostos de l’Ajuntament i dels patronats i empreses municipals. Aquesta previsió econòmica prioritza dos fronts: mantenir les polítiques socials per ajudar les famílies que més estan patint les conseqüències de la crisi i la creació de noves mesures per lluitar contra l’atur a la ciutat.

El pressupost de Santa Coloma de Gramenet per al 2013 és de 99.016.037,08 euros, que inclou els pressupostos de l’Ajuntament (89.465.754,35 euros), l’Institut Municipal d’Esports (1.869.532,45 euros), el Patronat Municipal de la Música (839.426,82 euros) i la societat municipal Grameimpuls (6.841.323,46 euros). També a la sessió es va aprovar el pressupost de l’empresa municipal Gramepark, que serà de 16.308.096 euros.

Els pressupostos per al 2013 continuen marcats per la difícil situació econòmica actual, que obliga a l’aplicació de mesures restrictives i de contenció. Son, en paraules de l’alcaldessa Núria Parlon “uns pressupostos realistes i ajustats al context econòmic advers que vivim, però dirigits a garantir que l’Ajuntament continuï prestant serveis bàsics a la ciutadania, com són el poder donar resposta a les famílies colomenques que més ho necessiten, que es garanteixi un programa de formació i d’ocupació professional que ajudi a reduir l’impacte de la crisi a la ciutat  i que es mantinguin les prestacions i els serveis municipals bàsics com son la neteja viària, el manteniment d’espais, la seguretat o l’enllumenat públic”.

En la proposta inicial dels pressupostos 2013 aprovada avui, l’Equip de Govern prioritza per al proper any la reactivació econòmica, centrada sobretot en mesures per lluitar contra l’atur a la ciutat, les polítiques de benestar social per ajudar les famílies amb menys recursos, i el manteniment dels espais públics per afavorir la cohesió i la convivència ciutadana.

Pla d’ocupació local
Una de les novetats del proper exercici serà la posada en marxa d’un Pla d’Ocupació Local, dotat amb 800.000 euros, promogut i executat per l’Ajuntament, i que s’afegirà a d’altres plans d’ocupació que es puguin desenvolupar el proper any subvencionats per altres administracions públiques. En aquest marc, també es reforçaran, amb un milió d’euros,  les iniciatives de foment de la formació i l’ocupació promogudes per l’Ajuntament des de l’empresa municipal Grameimpuls.

Suport a les famílies i persones sense recursos
Pel que fa a les mesures de suport a les famílies, als pressupostos 2013 s’augmenta un 13% el Fons d’ajuts socials respecte la despesa del 2012. Així, es destinaran 1,3 milions d’euros per ajudar als colomencs i colomenques que no tinguin recursos, i sobretot per donar resposta a aquells ciutadans i ciutadanes que pateixin pèrdua o risc de pèrdua d’habitatge, aquelles persones que no puguin fer front a l’abonament de la llum, l’aigua i el gas –avís de tall de subministre- així com aquelles famílies que necessitin cobrir les necessitats bàsiques d’alimentació i/o roba. En aquest sentit, al pressupost municipal destaca l’augment del fons econòmic destinat a Serveis Socials, i en especial l’increment d’un 34% de l’import pel Servei d’Atenció Domiciliària (SAT), que permetrà un increment de més de 100.000 hores anuals de servei a la ciutadania que més ho necessita.

Escoles bressol i llibres de text
Davant la disminució d’aportacions d’altres administracions en matèria d’educació, l’Ajuntament tornarà a fer l’any vinent un esforç addicional en aquesta matèria i destinarà 2,1 milions d’euros al manteniment de les llars d’infants municipals, el que suposa un increment de 200.000 euros respecte aquest any. L’objectiu és minimitzar la repercussió en les matrícules del curs 2013-2014 que hauran de pagar les famílies amb nens i nenes en les primeres etapes educatives. Cal tenir en compte també que per al curs 2013-2014 la ciutat tindrà una nova llar d’infants pública, sobre el nou edifici del mercat municipal actualment en construcció al barri del Fondo. També en matèria d’educació es contempla una aportació al Programa de reutilització dels llibres de text, amb 0,9 milions d’euros.

Convivència i seguretat
L’Ajuntament, amb la previsió de pressupostos 2013, manté la despesa destinada a la neteja viària i alhora s’augmenta la destinada a l’enllumenat públic i al manteniment de les escales i rampes mecàniques, per mantenir el procés de millora de la mobilitat, l’accessibilitat i la seguretat de la ciutadania. S’aposta també per donar continuïtat al Pla integral de seguretat, proximitat i millora de l’entorn urbà dels districtes 5è (barris del Raval, Santa Rosa i Safaretjos) i 6è (barri del Fondo), en marxa des de l’octubre d’enguany.

Un cop aprovat inicialment el pressupost 2013, s’obre un període d’exposició pública per a la presentació i resolució d’al•legacions abans de l’aprovació definitiva pel propi Ple, prevista per a la sessió ordinària del mes de desembre.