El Premi UB-Ferran Adrià amb Gallina Blanca s'ha lliurat al Campus de l’Alimentació

Mitjançant aquest Premi al millor treball d’estudiants de batxillerat sobre nutrició es vol fomentar l’interès dels joves pels estudis d’alimentació que s'imparteixen al Campus de Santa Coloma.

Aquest dijous 19 ha tingut lloc al campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona, a Santa Coloma de Gramenet, l’acte de lliurament de la quarta edició del Premi UB - Ferran Adrià amb Gallina Blanca, que ha estat presidit pel reconegut xef, i doctor honoris causa per la UB, Ferran Adrià; l’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon; el rector de la UB, Dídac Ramírez; la directora de Comunicació Corporativa de Gallina Blanca, Montse Carbó; el director de l’Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, Alfons Vilarrasa, i el director del campus de l’Alimentació de la UB, Màrius Rubiralta.

Els premis, impulsats per la UB, l’empresa d’alimentació Gallina Blanca i Ferran Adrià, tenen com a objectiu promoure entre els joves estudiants de batxillerat de Catalunya l’interès pels estudis sobre les ciències i les tecnologies de l’alimentació, la nutrició, la cuina i la gastronomia.

En aquesta edició, en què s’han presentat 49 treballs, el Premi UB - Ferran Adrià amb Gallina Blanca ha recaigut en el projecte Millor amb xantè, d’Alba Serrano, alumna de l’IES Arnau Cadell, de Sant Cugat del Vallès. L’estudi explica els usos de la goma de xantè en la producció i elaboració d’aliments per a celíacs com a substitut del gluten. També s’ha atorgat una menció honorífica al treball Bons hàbits alimentaris o malbaratament de recursos, de Carlota Carbonero, alumna del Col·legi Santa Teresa de Lisieux, de Barcelona.

Per la seva banda, l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA), que també col·labora en aquest Premi, ha atorgat un accèssit al millor treball relacionat amb la seguretat alimentària. En aquest cas, el reconeixement ha estat per a l’estudi La celiaquia. Un món sense gluten, presentat per Berta Busquets, alumna de l’IES Castell d’Estela, a Amer (Selva).

Fomentant l’alimentació i la nutrició entre joves estudiants

El Premi UB - Ferran Adrià amb Gallina Blanca és una iniciativa pionera que té com a objectiu fomentar l’interès pels estudis de l’alimentació i la nutrició entre els estudiants de batxillerat. Tal com ha assenyalat el rector de la UB, Dídac Ramírez, «aquest Premi, després d’aquesta quarta edició, es troba més reforçat gràcies a l’estreta col·laboració entre Ferran Adrià i la Universitat a través del projecte acadèmic de la Unitat UB-Bullipèdia, que es desenvolupa al campus de l’Alimentació de Torribera».

El campus de l’Alimentació de la UB, a Santa Coloma de Gramenet, és un centre de referència en recerca en alimentació i nutrició. Al recinte de Torribera es poden cursar els graus de Ciència i Tecnologia dels Aliments i de Nutrició Humana i Dietètica.

La participació de Gallina Blanca en aquest Premi és un exemple més de l’aposta de la companyia per la innovació i del seu compromís amb la salut dels consumidors. «Gallina Blanca fa més de 75 anys que aposta per la innovació i la recerca com a motor de creixement, i promou una nutrició òptima a través de l’alimentació diària de la qual formen part els seus productes», ha destacat Montse Carbó, directora de Comunicació Corporativa de la companyia. «En aquesta línia —ha continuat—, participem activament en el campus d’Alimentació de la UB, mitjançant aquest Premi, donant suport als joves estudiants perquè desenvolupin el seu talent».

En la seva intervenció, l’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, ha assenyalat que «és un gran orgull ser la ciutat amfitriona del Premi UB - Ferran Adrià amb Gallina Blanca, en un entorn excepcional, el campus de l’Alimentació de la UB a Santa Coloma, un campus universitari que duu a terme una tasca important de docència i de recerca, i que alhora està convertint Santa Coloma en un referent universitari a tot l’Estat en matèria d’estudis de nutrició i alimentació». Parlon també s’ha referit al treball conjunt «amb la UB i diferents institucions per posar en valor Santa Coloma com a ciutat universitària».

Per la seva banda el xef i doctor honoris causa per la UB, Ferran Adrià, ha destacat que la quantitat de participants que s’han presentat al Premi demostra “el gran interès que hi ha en el món de la gastronomia”. Alhora Adrià ha recordat que van arribar a fer el Bulli “simplement amb passió, i es va convertir en número 1 del món; en aquest sentit, s’ha de ser valent i creatiu”.

El jurat i els premis

El jurat que ha avaluat els treballs del 4t Premi UB - Ferran Adrià amb Gallina Blanca ha estat compost per representants de la Universitat de Barcelona, Gallina Blanca, l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA), el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, l’Escola d’Hoteleria i Turisme (CETT-UB), la Fundació Alícia, la Fundació Triptolemos, l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA) i l’Associació Espanyola de Dietistes-Nutricionistes (AEDN).

El premi està dotat amb una targeta regal per adquirir objectes, activitats o béns culturals per un import de 1.000 euros per al millor treball, i una de 500 € per al seu professor tutor. El premi de la menció honorífica consisteix en una targeta regal per valor de 300 euros per a l’alumna i de 200 euros per al professor tutor.