El Ple torna a aprovar l’Ordenança de circulació i reforça el servei de neteja d’edificis municipals i centres escolars

Aquest dilluns, dia 22, s’ha celebrat el ple ordinari de febrer, en el que s’ha tornat a aprovar inicialment l’Ordenança municipal de circulació per adaptar-la als canvis del Reglament General de Circulació en matèria de vehicles de mobilitat personal i zones 30 km/h. El ple també, entre altres temes, ha aprovat la modificació del contracte del servei de neteja dels edificis municipals i centres escolars per al primer trimestre de l’any com a mesura preventiva per lluitar contra la Covid-19. També s’han aprovat tres mocions.

El ple torna ha aprovat inicialment, amb els vots favorables de PSC, ERC, En Comú Podem (ECP) i l’abstenció de Ciutadans, l’Ordenança municipal de circulació per incorporar les novetats del Reglament General de Circulació pel que fa als vehicles de mobilitat personal (VMP) i a la reducció de la velocitat de circulació màxima del trànsit a 30 km/h, amb l’objectiu de calmar i pacificar el trànsit de vehicles de motor i potenciar els modes de mobilitat sostenible.

Al ple ordinari d’octubre es va aprovar inicialment la modificació puntual de l’Ordenança de Circulació de Santa Coloma, amb l’objectiu d’incloure les noves tendències relatives a bicicletes, patins i altres vehicles de mobilitat personal (VMP). I també per definir els  Barris per a vianants, i actualitzar el protocol de retirada de vehicles de la via pública.

Durant el període d’al·legacions i consultes, el Govern d’Espanya va aprovar el 10 de novembre el Reial Decret 970/2020 que modifica el Reglament General de Circulació. La norma supramunicipal va canviar en diferents aspectes, entre ells, es va actualitzar la normativa sobre VMP, i es va aprovar la reducció a 30 km/h la velocitat màxima a les vies urbanes d’un sol carril de sentit. Per tal d’incorporar aquests canvis, ara el ple torna a aprovar inicialment l’ordenança municipal.

Increment de la inversió en neteja

El ple també ha aprovat, amb els vots a favor del PSC, ERC i ECP i l’abstenció de Ciutadans, la modificació del contracte del servei de neteja dels edificis, dependències municipals i centres docents, com a mesura de prevenció de la transmissió de la Covid-19, per al primer trimestre de l’any (entre l’11 de gener i el 26 de març de 2021). Aquesta modificació és la resposta a la necessitat de continuar amb els protocols de neteja i desinfecció per prevenir l’expansió de la pandèmia de coronavirus durant el primer trimestre de l’any. Això suposa un increment de la inversió de 245.000 euros.

Bonificació de l’IBI i l’IAE

Durant la sessió plenària també s’ha fet la proposta d’aprovació de bonificació del 95% de l’IBI i IAE a tres empreses concessionaris d’equipaments esportius de la ciutat: Placogest Sport, Duet Can Zam i Duet Fondo.

La llei 16/2012 de 27 de setembre permet als ajuntaments bonificar a les empreses un màxim del 95% de l’Impost de Béns Immobles i de l’Impost d’Activitats Econòmiques, i les Ordenances Fiscals municipals recullen aquesta possibilitat des de 2013.

L’Ajuntament, a causa de les circumstàncies socials, culturals, històriques, artístiques o de foment de l’ocupació, ha declarat l’activitat d’aquestes tres empreses d’especial interès o utilitat municipal perquè es pugui aplicar la bonificació.

Mocions aprovades

El Ple ha aprovat per unanimitat la moció contra l’exclusió financera als barris de la ciutat, i en la que l’Equip de Govern es compromet a traslladar a les entitats bancàries que operen a Santa Coloma el seu desacord amb les polítiques de tancaments de sucursals perquè és un atemptat contra un servei essencial i una decisió contrària als criteris de salut que, per la pandèmia, estan decretant les autoritats sanitàries.

El ple també ha aprovat, amb els vots a favor del PSC, ERC i ECP i el vot en contra de Ciutadans, una moció sobre l’acord comercial UE-MERCOSUR (Argentina, Brasil, Paraguai i Uruguai), en la que es demana al Govern espanyol, al Consell Europeu i als membres de Parlament Europeu que no l’aprovin, i en el seu lloc promoguin acords comercials que s'ajustin als drets socials i les normes ambientals, que tinguin mecanismes per fer efectius els drets laborals, els drets humans, els serveis públics, l’equitat de gènere, la protecció del clima i de tots els éssers vius en particular.

I, per últim, el ple ha aprovat per unanimitat una moció sobre les armes nuclears i de suport al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears amb l’objectiu d’expressar la seva solidaritat amb totes les persones i comunitats afectades per l’impacte de les bombes atòmiques i els assajos amb armes nuclears. Demanen al Govern de l’Estat espanyol que signi i ratifiqui el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears aprovat per les Nacions Unides el juliol de 2017, entre altres punts.