El Ple ordinari del mes d’abril ha aprovat, de forma inicial, la modificació del Pla especial de protecció del patrimoni de Santa Coloma de Gramenet (PEPPSC). Des de la seva creació, el 2009, el concepte de conservació del patrimoni no ha deixat d’evolucionar. És per això que, tot i haver estat un instrument útil, s’ha procedit a la seva modificació amb l’objectiu de preservar els valors històrics i ambientals de la ciutat, i adequar el PEPPSC als nous reptes del segle XXI.
Durant els treballs previs a la modificació del PEPPSC, es va portar a terme una iniciativa de participació a través del web municipal, anomenada “Redescobreix el patrimoni de Santa Coloma”, de la que van sorgir propostes de ciutadans particulars i de plataformes veïnals, les més interessants de les quals, en funció dels seus valors, s’han tingut presents per ampliar el Catàleg, l’Inventari o els béns protegits. En 3 mesos es van recollir un total de 48 aportacions. Una gran part de les mateixes coincideixen amb els edificis i/o elements que ara es proposen protegir en la modificació del PEPPSC.
Nous equipaments: Can Pata i Pedró, 14
El plenari també ha aprovat, de forma provisional, la Modificació puntual del Pla General Metropolità (PGM) per a la creació i concreció de dos nous equipaments: a Can Pata i al carrer Pedró, 14. El Ple de desembre ja va aprovar, de forma inicial, aquesta modificació.
Actualment, s’està tancant un acord amb la propietat de la masia de Can Pata per a la seva adquisició. El destí inicial del futur l’equipament era cultural o docent, però arran d’una al·legació presentada per ERC, s’ha considerat apropiat ampliar els usos permesos afegint l’ús assistencial-sanitari. El pati amb els coberts serà espai públic.
Pel que fa a la finca del carrer Pedró, 14, es dóna compliment ara a un conveni signat el 2018 amb el Banc Sabadell, que preveia que es convertís amb un equipament públic. També s’adquirirà l’espai adjacent (c. Predró, 16).
Subvenció de 5,4M€ de fons europeus
D’altra banda, el Ple ha ratificat el decret 3410/2022, d’11 d’abril, relatiu a l’aprovació de diferents modificacions de crèdit relacionades amb els fons Next Generation.
El 7 d’abril l’Ajuntament va acceptar la subvenció de 5.419.935 euros per finançar actuacions per la implantació de zones de baixes emissions i la transformació digital i sostenible del transport urbà en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.
D’acord amb les condicions de la subvenció, aquestes actuacions han d’estar licitades abans del 30 d’abril. Per aquest motiu, s’ha procedit urgentment a reassignar els sobrants d’actuacions ja adjudicades i d’altres finalitzades així com a reprogramar algun projecte de manera urgent a fi de poder tramitar els expedients de contractació i cofinançar els projectes.
Informe d’actuacions de la Defensora
La Defensora de la Ciutadania, Pepa González, ha presentat l’Informe d’actuacions corresponent al 2021 al plenari d’avui dilluns. Al resum de les recomanacions, la Defensora proposa potenciar la resolució dels casos per la via de solucions amistoses – mediacions recuperant la relació i el contacte directe entre l’Oficina i les Àrees i Serveis municipals. També es destaca a l’informe l’assoliment de millores en l’abordatge i protocols que s’apliquen per a les sol·licituds d’empadronament i la continuïtat d’aquest treball per poder assolir encara més millores.
Altres punts
Per últim, el ple també ha aprovat el text refós de la Modificació puntual de PGM per a l’obtenció d’habitatge assequible: locals en planta baixa, edificis fora de volumetria i unifamiliars, així com l’expedient núm. 3 de modificació de crèdit del pressupost de l’exercici 2022.
Mocions aprovades
- Moció Ciutats defensores dels drets humans 2022.
- Moció en suport a les mobilitzacions del primer de maig, dia internacional dels treballadors i treballadores.
- Moció per a la transformació de la SAREB en un instrument per garantir el dret a l’habitatge i els mecanismes de cessió als ajuntaments.