El Ple de l’Ajuntament de setembre ha tornat a fer-se de manera telemàtica per tal de complir amb les normes de distanciament físic a que obliguen les mesures sanitàries per contenir els contagis per Covid-19. Entre els dotze punts que figuraven a l’ordre del dia destaquem, per la seva transcendència, l’aprovació inicial de la modificació puntual del PGM en un espai lliure que està situat al costat de la plaça de les Cultures, al barri del Raval. En aquest punt l’Ajuntament vol construir l’edifici que haurà d’ubicar la nova comissaria de la Policia Local. Aquesta proposta de canvi de planejament s’ha aprovat amb els vots favorables del grup municipal del PSC i l’abstenció de Ciutadans i d’ECP (el grup d’ERC estava absent).
Amb aquesta aprovació, l’objectiu de l’equip de govern és poder traslladar la seu actual de la Policia Local, que està situada al soterrani d’un edifici d’habitatge protegit de l’Espai cívic del Raval, a un indret del mateix barri però que està molt millor comunicat, en un edifici nou i modernitzat, que tindrà el doble de superfície de la comissaria actual, que millorarà les condicions de treball de la Policia Local i l’atenció a la ciutadania i que serà un equipament de referència, dins de la zona de la Fase III del Front Fluvial del Raval. La nova ubicació està en un punt equidistant amb la comissaria local de Mossos d’Esquadra, que està situada al barri de La Guinardera, just a l’altra banda de la ciutat, la qual cosa permetrà també que augmenti la sensació de seguretat de la ciutadania.
La proposta de modificació del PGM per incloure el nou edifici de la comissaria de la Policia Local comporta una reducció de la superfície edificable del tercer bloc previst al Front fluvial del Raval. Tot i que manté el nombre d’habitatges que estava previst, 168. El canvi obliga a reduir lleugerament la seva superfície, però tots seran d’un mínim de 80m2 per habitatge, que és la ràtio utilitzada en la resta de qualificacions del municipi.
En aquest punt, el primer tinent d’alcaldessa, Esteve Serrano, ha explicat que és voluntat de l’Ajuntament establir un conveni amb l’Institut Català del Sòl (INCASOL) per tal que els nous habitatges projectats es puguin destinar a lloguer assequible.
El projecte contempla també que s’ampliïn els usos d’aquesta edificació, per tal de possibilitar que la planta baixa i el primer sòcol, que es troben en una situació privilegiada en la seva façana al riu Besòs, es puguin destinar a crear un nou equipament o a habitatge dotacional.
La transformació i ampliació de l’espai actual de la plaça de les Cultures i la urbanització de l’avinguda de la Generalitat, entre Can Peixauet i l’avinguda de Mn. Pons i Rabadà també formen part del projecte,
Pla d’Acció Municipal 2020-2023
Amb els vots favorables del grup municipal del PSC, l’abstenció del grup de Ciutadans, el vot negatiu d’En Comú Podem i l’absència dels regidors i regidora del grup d’ERC, a la sessió del Ple d’avui s’ha aprovat el Pla d’Acció Municipal (PAM) que abordarà el govern local en el període 2020-2023, el contingut del qual és fruït d’un procés participatiu que es va desenvolupar entre el 9 de juny i el 4 de juliol passats.
Del procés participatiu per a l’elaboració del PAM en va resultar un document de compromís amb 75 objectius, 302 accions noves a realitzar -87 de les quals van ser aportades directament per la ciutadania- i 107 accions de continuïtat a mantenir. Durant el procés es van recollir 119 propostes concretes en 13 grups de treball temàtics.
Malgrat les dificultats del confinament i l’Estat d’Alarma, l’Ajuntament es va esforçar per aconseguir un PAM inclusiu i garantir la participació de les persones amb discapacitats i de la gent gran, col•lectiu amb més dificultat d’accés a les noves tecnologies.
Així, el PAM 2020-2023 es basa en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) promoguts per les Nacions Unides: Reducció de les Desigualtats, Educació de Qualitat, Igualtat de Gènere i Ciutat Plural, Acció Climàtica, Ciutats i Comunitats Sostenibles, i Aliances per als Objectius.
De les enquestes de priorització dutes a terme, se'n van recollir un total de 1.046, es van deduir les 10 accions que la ciutadania considerava més importants a dur a terme, i que són aquestes: 1. Atendre el 100% de les demandes de la gent gran. 2. Promoure plans d’igualtat a les empreses. 3. Obrir els habitatges dotacionals Miguel Hernández. 4. Informar les famílies vulnerables sobre les prestacions. 5. Equipaments públics amb sistemes d’eficiència energètica. 6. Obrir el nou servei per a dones en situació de violència masclista. 7. Fomentar la igualtat en la pràctica esportiva. 8. Redactar el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible. 9. Establir accions educatives per prevenir les violències masclistes. 10. Treballar per la sensibilització i prevenció de les violències (prostitució, agressions sexuals, etc.).
Les persones participants a l’enquesta tenien la possibilitat de fer els seus suggeriments a través d’una casella amb aquesta finalitat. Es van recollir un total de 328 propostes, suggeriments i opinions que conformen el llistat “Una proposta, una resposta”, que l’Ajuntament classificarà i sotmetrà a estudi A finals del 2021 o principis del 2022 es realitzarà un Fòrum ciutadà intermedi per donar compte del compliment del PAM i presentar la resolució d'aquest llistat. A finals de mandat, se celebrarà el Fòrum final del PAM, on es revisarà el grau de compliment del PAM aprovat avui al Ple.
Pla Municipal de Prevenció d’Incendis Forestals
Amb els vots favorables del grup del PSC i l’abstenció d’ECP i C’s (el grup d’ERC estava absent), a la sessió del Ple s’ha aprovat avui, de manera inicial, el Pla Municipal de Prevenció d’Incendis Forestals de Santa Coloma de Gramenet pel període 2020-2025, en l’àmbit territorial definit al Pla Especial del Parc de la Serralada de Marina.
Es tracta d’un document, redactat per l’Oficina Tècnica de Prevenció d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari de l’Àrea d’Infraestructures i Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, que conté el conjunt de previsions i mesures que cal prendre per reduir les causes dels incendis, limitar-ne els efectes i facilitar-ne l’extinció.
MOCIONS APROVADES
Moció de En Comú Podem Santa Coloma per un retorn digne dels catalans i catalanes residents a l'exterior i els seus descendents. Hi vota en favor el Partit Socialista i s'absté Ciutadans.
Moció conjunta dels grups d'En Comú Podem, Partit Socialista i Ciutadans per exigir canvis legislatius per a l'erradicació del maltractament animal i per a l'adhesió al "Pacto Teguise".