El Pla "Renovem els barris" seleccionat per la FMC com a Bona Pràctica Municipal

La innovadora experiència ha estat inclosa al Banc de Bones Pràctiques de Govern Local promogut per la Federació de Municipis de Catalunya (FMC).

 La Federació  de Municipis de Catalunya (FMC), juntament amb la Fundació Carles Pi i Sunyer d’Estudis Autonòmics i Locals, ha comunicat a l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet que el Pla d’actuació municipal “Renovem els barris” ha estat seleccionat com a exemple de Bona Pràctica municipal. En aquest sentit, l’experiència ha estat inclosa al Banc de Bones pràctiques (BBP) del Govern Local (www.bbp.cat).

La  FMC ha valorat que aquest Pla representa “una aportació innovadora i de qualitat a la temàtica de l’habitatge”. El Banc de Bones Pràctiques dels governs locals és un servei impulsat per la FMC i la Fundació Carles Pi i Sunyer d'estudis autonòmics i locals amb els ajuntaments de més de deu mil habitants de Catalunya, que identifica i difon experiències innovadores de govern i gestió municipal.

Un model de millora dels barris, pioner a nivell estatal

El passat 28 de febrer l’alcaldessa Núria Parlon va presentar el primer projecte d’actuació del Pla ‘Renovem els barris’, que consisteix en la renovació amb empenta pública de 32 edificis d’habitatges privats al carrer dels Pirineus d’aquesta ciutat. Es tracta d’una experiència pionera a nivell estatal quant la reforma de comunitats d’habitatges de veïns i veïnes amb mediació i impuls públic, que està previst s’estengui a altres zones de Santa Coloma.

L'Ajuntament de Madrid, la Generalitat de Catalunya, l'Àrea Metropolitana de Barcelona i el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya s'han interessat per aquest innovador model de gestió i execució d'obres.

Amb el Pla ‘Renovem els barris’, és el primer cop que un ajuntament assumeix les funcions d'organitzador de la rehabilitació d'edificis privats -façanes, cobertes, patis, condicionament tèrmic i de tots aquells espais comuns que necessiten actualització- i alhora facilita totes les condicions necessàries -econòmiques i de projecte- perquè la comunitat de veïns i veïnes pugui pagar tranquil·lament la reforma i que aquesta es faci amb plenes garanties.

Actualment a Santa Coloma de Gramenet el 43 % dels blocs d'habitatges privats tenen entre 45 i 64 anys d’antiguitat; el 10,19% entre 55 i 64 anys i un 5,24% tenen més de 85 anys. La majoria d’ells amb necessitats de renovació. Fins ara, com passa a la resta de ciutats, les rehabilitacions es posposen durant molt de temps perquè el veïnat no es posa d'acord en quines obres calen fer a les seves comunitats, o no poden pagar-les, i els hi suposa un problema fer totes les tasques necessàries prèvies -contractar arquitecte, demanar llicència, buscar un constructor, etc. En aquest sentit, l'alcaldessa Núria Parlon destaca que “a Santa Coloma hem trobat la solució, perquè els edificis d'habitatges envellits es rehabilitin com cal, de manera més immediata i sobretot amb finançament adaptat a les butxaques de tots els veïns i les veïnes”.