El parc fluvial, escenari de la jornada europea pel medi ambient d’aquest diumenge

Santa Coloma se suma aquest diumenge 12 de maig a la 6a edició de la campanya anual de neteja i sensibilització «European Clean Up Day», que pretén conscienciar-nos sobre la quantitat de residus que llencem de forma incontrolada a la natura.

L’activitat, de caràcter lúdic i familiar, i que està inclosa dins la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR), torna a organitzar-se en la nostra ciutat al parc fluvial del Besòs (a l’alçada del parc de Can Zam, des de les 10.00 fins a les 13.30 h).

Les persones interessades a participar-hi contribuiran a netejar aquest entorn natural i emblemàtic en una acció conjunta de recollida de brossa. D’aquesta manera, la ciutadania pot veure de primera mà la quantitat de residus, plàstics i d’altres materials
no reciclables que genera. L’acció serveix també per reflexionar sobre les conseqüències, per als entorns naturals i la fauna, dels patrons de consum i de producció insostenibles, així com sobre l’impacte d’estratègies de gestió de residus de baixa qualitat o la falta de sensibilització de la població. D’altra banda, les persones assistents podran observar  i participar en el procés de neteja dels marges i la llera del riu.

La organització de la jornada és possible gràcies a la iniciativa i la col·laboració d’empreses colomenques i entitats ciutadanes, així com al suport d’administracions públiques, entre elles l’Ajuntament. Les persones interessades a participar-hi, poden realitzar les inscripcions a la mateixa jornada. Més informació: 618 007 230 o a ecometropoli@gramenet.cat

Pesca científica al costat del parc de Can Zam

Divulgar quines espècies de peixos habiten a les aigües del Besòs i realitzar-ne un cens, aquests són dos dels objectius principals de la jornada de pesca científica que també tindrà lloc diumenge 12 de maig, de 10.00 a 14.30 hores al parc fluvial del Besòs (a l’alçada del parc de Can Zam). L’activitat està emmarcada dins les accions previstes a la jornada «European Clean Up Day». L’acció, que es porta a terme amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona, de la mà de la biòloga Maria Dolors Vinyoles, permetrà determinar quines espècies estan presents al riu, així com les característiques dels exemplars que s’hi pesquin i el seu estat de salut.

Totes les persones que hi assisteixin podran observar els exemplars capturats, com se’ls mesura, se’ls estudia i se’ls retorna al riu. Serà una oportunitat única per descobrir i deixar-se sorprendre per espècies que no se solen conèixer, algunes de les quals són espectaculars per la seva grandària. Així mateix, es podrà participar en les diverses activitats programades com col·laborar en la presa de dades, assistir a un contaconte sobre l’anguila o a l’actuació El professor ecològic.