El parc d'Europa, escenari català del Dia Mundial de la Salut Mental

Es celebraran diverses activitats d'animació amb el lema ‘Sense por, tots contra l'estigma’amb l'objectiu de concienciar sobre la integració de les persones afectades.

El parc d'Europa i el poliesportiu de La Bastida de la nostra ciutat seran els escenaris de la commemoració, a escala de Catalunya, el proper 9 d'octubre, del Dia Mundial de la Salut Mental. La jornada, que està organitzada per la Federació Catalana d’Associacions de Familiars i Persones amb Problemes de Salut Mental (FECAFAMM), la fundació FUNAMMENT i l'associació colomenc Amics del Malalt Mental (AM.MA.ME), amb la col·laboració de diverses institucions entre les quals es troba l'Ajuntament. La finalitat és contribuir a la conscienciació ciutadana per a la plena inclusió en la societat de les persones afectades per alguna malaltia mental.

Amb l'eslògan “Sense por, tots contra l'estigma”, des de les 10.00 del matí del dia 9 es desenvoluparan diverses activitats d'animació i participació obertes a tota la ciutadania. Entre els actes previstos, que tindran com a lloc de trobada el parc d'Europa, cal destacar (11.00) la cessió de claus del nou local (c. Roma, 36) del Club Social Gramenet de la fundació FUNAMMENT, que protagonitzarà l'alcaldessa, Núria Parlon, al costat del president de la FECAFAMM, Xavier Trabado, i la presidenta de AM.MA.ME, Carmen Ávalos.

La consellera de Salut de la Generalitat, Marina Geli, presidirà (12.15) un acte d'unió de les diverses institucions implicades en la inclusió de les persones amb problemes de salut mental. També, l'actriu Emma Vilarasau s'encarregarà de donar lectura al manifest de la jornada, que tindrà com a contingut bàsic la petició d'una actitud col·lectiva oberta, honesta, de respecte i d'acceptació sincera de les persones que pateixen alguna malaltia mental. Aquest és el camí per ajudar-les a avançar en la millora de la seva qualitat de vida i, a la vegada, en la normalització social de la seva discapacitat, igual que s'ha fet amb les persones que tenen un altre tipus de discapacitats.

La jornada, com a oportunitat de trobada i d'intercanvi d'experiències per a quines integren la FECAFAMM i per a les persones que vulguin assistir als diversos actes programats, comptarà amb l'animació permanent de l'Aula de Teatre Carro de Baco. A les 12.45 s'escenificarà la Caiguda del mur, que representa l'estigma de la incomprensió cap a les persones amb malalties mentals i també (15.40), s'oferirà un muntatge teatral de AM.MA.ME titulat Ballar la vida.

Exposició
Les activitats del Dia Mundial de la Salut Mental començaran el 6 d'octubre (18.00) a la Biblioteca Singuerlín-Savador Cabré, amb la xerrada col·loqui “Rehabilitació psicosocial i inserció laboral en les persones afectades per un trastorn mental: necessitats i realitats”. Els ponents seran el psicòleg clínic i empresari Cristóbal Colón i el terapeuta ocupacional Sergio Guzmán.

Els actes continuaran, el 8 d'octubre (17.00) amb la inauguració al Museu Torre Balldovina de l'exposició “Silencis forçats. Les persones i els trastorns mentals”. A la Sala Miquelet del Teatre Sagarra (19.30), pacients, familiars i professionals oferiran una mostra de dansa i teatre que vol exemplificar el treball creatiu que s'està desenvolupant a nivell social i sanitari a Santa Coloma amb les persones amb problemes de salut mental.