El parc de Can Zam acull diumenge la 4a Festa del Medi Ambient

Es duran a terme diverses activitats educatives i lúdiques gratuïtes per a totes les edats.

Aquest diumenge, 2 de juny, se celebrarà la 4a edició de la Festa del Medi Ambient, des de les 10 fins a les 14 h al parc de Can Zam de Santa Coloma de Gramenet. Està organitzada per l'Ajuntament d’aquesta ciutat i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, i per contribuir a la sensibilització sobre la importància de preservar l’ecosistema.

Enguany la jornada se centrarà en conscienciar sobre la contaminació de l’aire per les emissions de CO2. Es calcula que cada any moren uns set milions de persones a tot el món de manera prematura a causa de la contaminació de l’aire i, d’aquestes, gairebé quatre milions habiten a Àsia i l’entorn del Pacífic. A l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), el nivell de partícules contaminants duplica el volum aconsellat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), i això provoca unes 3.500 morts anuals, segons un estudi del Centre d'Investigació en Epidemiologia Ambiental (CREAL).

Amb el lideratge de l’Organització de les Nacions Unides, el Dia Mundial del Medi Ambient se celebra cada 5 de juny des del 1974. Des de llavors, cada any hi ha un tema preferent sobre el qual es vol captar l’atenció dels governs, les indústries i les persones. L’any passat, per exemple, va ser la necessitat de reduir la contaminació pel consum de plàstics.

Festa a Can Zam

Al llarg del matí, es duran a terme diverses activitats educatives i lúdiques per a totes les edats amb la finalitat comú de conscienciar sobre la importància de tenir cura del nostre entorn natural. L'accés a la festa serà lliure i totes les activitats gratuïtes.

L’Aula d’Educació Ambiental Isabel Muñoz del parc de Can Zam, posada en marxa recentment, tindrà un protagonisme especial en la festa d’enguany, ja que serà l’eix central vertebrador de les accions pedagògiques organitzades al voltant del medi ambient. Aquest equipament està situat al costat del llac i molt a prop d’un dels accessos al parc fluvial del Besòs.

Tallers i fira

Hi participaran entitats, empreses i col·lectius implicats en la gestió del medi ambient, l’educació i la sensibilització ambiental, la recollida selectiva, la protecció de la natura i l'agricultura ecològica, com ara el Parc de la Serralada de Marina, el Centre Excursionista Puigcastellar, el Centre d’Estudis de la Natura del Barcelonès Nord, l’Associació Bosc de Llum, l’Associació Veu Animal i la Fundació Tallers de Catalunya, entre d’altres.  Durant la jornada es podrà gaudir de moltes activitats i tallers que giraran entorn al medi ambient, a més de creacions artístiques i venda de productes ecològics.

Els tallers previstos són molt variats; per exemple, hi haurà un taller de “samarretes bestials”, on es podrà decorar una samarreta (que les persones participants han de portar) amb les figures d’animals autòctons existents al parc de la Serralada de Marina i al parc Fluvial del Besòs; al taller “catifes florals” es podrà fer, de manera col·lectiva, art efímer elaborant catifes de colors amb materials naturals, i a “la gimcana en bicicleta” s’oferirà l’oportunitat de recórrer un circuit preparat per a l’ocasió, al qual es podrà entrar portant la bicicleta de casa o agafant una de les que es proporcionaran a la mateixa activitat.

També s’hi podrà escoltar contes, participar a diferents jocs que posaran a prova els coneixements ambientals, realitzar un punt de llibre amb motius naturals, una careta o un clauer, o visitar l’Aula Ambiental i conèixer els animalons que hi viuen. I destaquem que, a les 12.00 h, es farà l’alliberament d’un animal del Centre de Recuperació de Fauna de Torreferrussa, amb la col·laboració de la Generalitat i del cos d’agents rurals.

En bici per Santa Coloma

Dins del programa municipal de promoció de l’ús de la bicicleta, i durant la Festa del Medi Ambient, se celebrarà una gimcana en bicicleta (de 10.30 a 14 hores) especialment pensada per als més joves i per a la qual no cal portar vehicle propi.

D’altra banda, el dia 9 de juny (de 10 a 13 h) es farà un taller de circulació urbana en bicicleta (teòric i pràctic) que s’iniciarà a l’Aula d’Educació Ambiental Isabel Muñoz, a Can Zam, i es desenvoluparà per aquest parc i per la nova Bicivia metropolitana. Aquesta activitat està dirigida a major de 12 anys (o menors acompanyats). Per participar-hi cal inscripció prèvia a través d’Ecometròpoli: telèfon 618 007 230 i adreça ecometropoli@gramenet.cat.