El Museu Torre Balldovina posa en marxa l’Itinerari Sagarra

Aquest itinerari literari ens descobreix alguns dels testimonis que han quedat del pas de la família Sagarra a Santa Coloma.

Aquest itinerari literari ens descobreix alguns dels testimonis que han quedat del pas de la família Sagarra a Santa Coloma, de vegades en forma de noms de carrers, de places o d’equipaments, i d’altres en esperit i herència creativa. 


Els Sagarra a Santa Coloma
Ferran de Sagarra va participar en el descobriment del poblat ibèric, mentre que Ignasi de Sagarra, ornitòleg, va estudiar els ocells del poble. Va ser, però, Josep Maria de Sagarra, un dels principals escriptors catalans de tots els temps, qui va deixar per a la posteritat el record de la relació de la família amb Santa Coloma. Les vivències, les emocions, el descobriment de la natura, les persones que va conèixer, els hàbits i les formes de vida, o la gastronomia, van quedar reflectits en un capítol de les seves Memòries. Gràcies a aquest recull de records, hem pogut rememorar com eren els colomencs i les colomenques de l’època o, si més no, com se’ls veia.

L’itinerari
Al llarg de l’itinerari es visiten diferents indrets relacionats amb els Sagarra, els quals es contextualitzen i se n’explica la seva vinculació: la Torre Sagarra (o Balldovina), la plaça i el Mercat Sagarra i els carrers adjacents, la plaça de la Vila i l’Ajuntament, el Cementiri Vell o el Teatre Sagarra són alguns dels escenaris que conformen aquest itinerari, que va acompanyat de la lectura de textos de l’escriptor Josep Maria de Sagarra, triats acuradament, per fer un viatge a la Santa Coloma dels segles XIX i XX. 

L’Itinerari Sagarra a Santa Coloma de Gramenet es pot fer de manera lliure, gràcies a la guia editada amb aquest nom i del qual n’és autora l’Agustina Rico, o es pot fer guiat en les visites que organitza el Museu Torre Balldovina, tres dies a l’any, els quals s’anuncien anticipadament a través dels mitjans de comunicació municipals i als webs de l’Ajuntament i del mateix Museu. L’assistència és gratuïta i cal inscriure’s prèviament al Museu (places limitades).

Així mateix, les persones que ho desitgin poden sol•licitar al Museu fer l’itinerari guiat fora de les dates proposades, a títol individual o en grup. En aquest cas, però, cal fer-se càrrec del cost de l’activitat.