El Museu Torre Balldovina de Santa Coloma acull demà la inauguració de la mostra “Silencis Forçats. Les persones i els trastorns mentals”

L’exposició està produïda pels museus de Sant Boi de Llobregat, Martorell i de Santa Coloma de Gramenet, juntament amb la Diputació de Barcelona, i neix amb la voluntat de donar a conèixer la història de les persones que han viscut en els centres psiquiàtrics d’aquestes localitats.

Santa Coloma de Gramenet, a 7 d’octubre de 2010. Demà divendres 8 d’octubre, a les 17:00 h, s’inaugura al Museu Torre Balldovina l’exposició “Silencis forçats. Les persones i els transtorns mentals”, en el marc dels actes de celebració del Dia Mundial de la Salut Mental (dissabte 9 octubre). L’acte d’inauguració estarà presidit per l’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon.

L’exposició comença amb un viatge fotogràfic al llarg del temps per explicar com ha evolucionat històricament la percepció col·lectiva de la salut mental i com a cada època s’han tractat, de manera diferent, les persones que han patit un trastorn mental: des del respecte dels xamans durant la prehistòria, passant pels abusos en l’època medieval i els empresonaments en èpoques més recents.

La mostra explica com ha estat la vida d’aquestes persones als centres de Catalunya. Als primers “manicomis” del segle XIX, com el de Sant Boi; els Centres Assistencials Emili Mira -antigament Clínica Mental de Santa Coloma- fins a arribar als nous centres com el de Martorell. El recorregut històric de l’exposició es complementa amb peces cedides per diversos museus de la província i un audiovisual que recrea diferents situacions al voltant de la vida de les persones amb trastorn mental.

Es podrà veure que no totes les persones que han patit un trastorn mental han estat anònimes i han viscut  arraconades, perquè molts dels personatges importants de la història han patit algun tipus de trastorn mental.

Paral·lelament a l’exposició i com activitats complementàries, s’ha organitzat pel dijous 21 d’octubre, a les 19.30 h, una visita guiada gratuïta a l’exposició, i pel diumenge 24 d’octubre, a les 10 h, una visita guiada al Recinte Torribera (cal inscriure’s prèviament al Museu Torre Balldovina).

L’exposició es podrà visitar fins al 16 de gener de 2011 dintre de l’horari habitual del Museu Torre Balldovina (tardes: de dimarts a dissabte, de 18 a 20.30 h; matins: dissabtes, diumenges i festius, d’11 a 14:00 h; dilluns tancat).

Museu Torre Balldovina

Plaça de Pau Casals, s/n;

 tel. 93 385 71 42;

www.gramenet.cat/museutorreballdovina.

- Es prega confirmar l’assistència a l’acte d’inauguració en la mesura del possible.

- Us adjuntem el díptic de l’exposició

Per a confirmacions i/o petició d’entrevistes i/o imatges, podeu contactar amb:
Premsa i Comunicació Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
93 462 40 00 / 618 045 488
comunicacio@gramenet.cat