El Museu presenta una exposició sobre la figura de Joan Vicente Castells

En el marc dels actes per commemorar el primer centenari del naixement de Joan Vicente Castells, es pot visitar al Museu Torre Balldovina l’exposició “Joan Vicente Castells. L’home de la cartera” amb la finalitat de recuperar la seva figura i de donar a conèixer la seva aportació cultural a la ciutat.

Joan Vicente Castells (1921-2010), conegut per la seva tasca cultural a Santa Coloma de Gramenet, dedicà la seva vida a l’estudi de les ciències naturals i la divulgació de les idees llibertàries que adoptà des de ben jove. Exiliat a finals de la guerra, es formà de manera autodidacta, prenent com a referència els treballs d’Eliseu Reclús. Va fer estudis pràctics d’arqueologia a diverses coves del Pirineu, per dedicar-se a la paleontologia posteriorment. L’any 1974 va ser el primer director i màxim impulsor del Museu Municipal i el 1985 creà el Centre d’Estudis de la Natura del Barcelonès Nord.
 
Joan Vicente ha deixat un gran petjada a la ciutat gràcies a diverses troballes, estudis, publicacions, conferències... com a resultat del seu intens treball científic i divulgatiu en camps com les ciències naturals, l’arqueologia, la història, la poesia, l’esperanto, l’anarquisme, etc. Però també trobem la seva herència material al mateix Museu, al Centre Excursionista Puigcastellar, al Centre d’Estudis de la Natura del Barcelonès Nord o a l’Espai de Recerca Joan Vicente ubicat a Ecometròpoli, equipaments de referència a la ciutat.
 
Per al mes de maig hi ha programades dues conferències: “Paleontologia i Canvi Climàtic” (12 de maig) i “Les Grans Extincions i la Paleontologia” (19 de maig).
 
La mostra, produïda per l’Ajuntament de Santa Coloma i la Diputació de Barcelona, ha comptat amb la col·laboració del Centre d’Estudis de la Natura del Barcelonès Nord i l’Espai de Recerca Joan Vicente, i es podrà visitar fins al 3 de juliol en l’horari habitual d’obertura al públic.